До края на годината България и Румъния да се присъединят

...
До края на годината България и Румъния да се присъединят
Коментари Харесай

Ангел Джамбазки: Истинската причина да не ни приемат толкова дълго време в Шенген е икономическа

До края на годината България и Румъния да се причислят към Шенген. За това прикани Европейският парламент. Какво значи това за страната ни? Дебат в студиото на Euronews Bulgaria в Страсбург с водещ Ирина Иванова.

Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ-СДС:

Мисля, че Европейския парламент към този момент 11 години дава своята оценка – България и Румъния са изцяло подготвени механически, с цел да са част от Шенгенското пространство. В Нидерландия има политически проблем, който е вътре в тяхната коалиция, и този проблем стопира приемането на решението в Съвета. Това е отговора на Вашия въпрос за какво към момента не сме част от Шенгенското пространство.

Сега имахме една техническа задача, която беше в България и в Румъния – от специалисти, както от европейските институции, по този начин и от националните държавни управления, която беше доброволна задача. България предложения специалистите да видят по какъв начин България употребява опциите на Шенгенското пространство.

Елена Йончева, „ Прогресивен алианс на социалисти и демократи “/БСП:

Трябва да отчитаме обстоятелството, че още 2011 година ние сме изпълнили всички механически условия. Така че решението е политическо, без значение какво ще кажат специалистите, които бяха на задача в България. Знаете, че най-скептични са Нидерландия, и в случай че погледнете изявленията на холандския министър председател Рюте предходната седмица в Букурещ, той е много внимателен в своите оценки. Той споделя, че не е срещу Румъния да влезе в Шенгенското пространство, само че продължава да обвързва Шенген с механизма за наблюдаване, а на процедура това са два обособени механизма.

Ако ме питате дали съм оптимист, ще Ви кажа – да. И аргументите са, колкото и необичайно да звучи на пръв взор, войната в Украйна, тъй като това, може да наблюдавате в разнообразни резолюции, смята се, че оттук насетне Европа би трябвало да построява своята стратегическа автономност. Трябва да построява своята обща система за сигурност и защита. И колкото по-голям е Шенген, толкоз повече късмет има да ускорим този развой.

Илхан Кючюк, „ Обнови Европа “/ДПС:

Според мен безпричинно посочваме единствено една страна (Нидерландия – бел. Ред.). През годините страните са били няколко – Германия, Франция, Финландия, Дания... Моето мнение е, че Холандия няма сама да наложи несъгласие – просто не е това част от стила и метода на опериране на Марк Рюте на интернационалния терен. Това обаче е мое частно мнение.

Несправедливо бяха обвързвани две неща. Едното е, че България не пази добре своята граница. Второто, несъмнено, е за дългогодишния механизъм за наблюдаване. Вече има задоволително ясни гаранции и водоравен механизъм от страна на Европейска комисия, който да следи върховенството на правото и демократичните стандарти. Тоест, едното съображение е отпаднало. И в случай че другото съображение би трябвало да отпадне – а резултатите демонстрират точно това (че България охранява добре своята граница), на трети проект идва може би най-политическия детайл – с консолидацията на Европейски Съюз. Европейски Съюз би трябвало да се консолидира в границите на тези 27. Ако имаме моралната и политическа отговорност да подадем ръка на страни като Украйна и Молдова, да погледнем доста съществено към страните от Западните Балкани – несъмнено вътрешната консолидация минава и през това България да стане част от Шенген.

Ангел Джамбазки, ЕКР/ВМРО-БНД:

Мен в случай че питате, във връзка с защитата на границата може да се развие цяло настрана предаване. Аз там имам и мнение, и оферти, и ползи, само че това не е значимия въпрос. Пазим я задоволително добре, че да дава отговор на критериите. Какво може да се надгради, е друга тематика.

Но ще Ви кажа каква е същинската причина да не ни одобряват толкоз дълго време в Шенген. Тя е икономическа. Политическите аргументи, които акцентираха сътрудниците, бяха оправданието на западноевропейските политици. Икономическата причина е, че за тези години, в които България и Румъния не са в Шенген, българският и румънският транспортен отрасъл, които са огромни за рамките на Европейски Съюз, понасят доста огромни загуби, закъснения, не могат да бъдат конкуретноспособни, стоят встрани, стоят извън. По този метод обаче тези вътре работят.

Това е част от политиката, каквато те постановяваха примерно за изземване на стопански активи и стопански интерес през пакета „ Мобилност “ – това беше същото. Измислиха си една причина, зад която просто желаеха да вземат бизнес. Така че, когато някой приказва за европейски полезности, дайте му този образец – 11 години стопански ползи се прекарват зад политически лозунги. Измисля се нещо като корупция, то постоянно и с съображение хваща публичното внимание и зад него се прекарват икономическите ползи. И дано единствено съпоставим какъв беше натиска и какво голямо двуличие има и в тази зала, и в институциите – какъв беше натиска България да се откаже да пази своите ползи в Македония, България да се откаже да пази човешки права в Македония и да даде „ зелена светлина “ за някакви процеси с РСМ. Която през вчерашния ден вкара в законодателството си гневен антибългарски закон. Той е извънредно мракобесен, болшевишки, сталинистки, титовистки – цели да забрани българските сдружения. Толкова за европейската полезност, наречена „ независимост на сдружаване “, „ независимост на мнение “, „ независимост на самоопределяне “. Оттук нататък това не е Северна Македония – това е Северна Корея.

Радан Кънев, ЕНП/ “Демократична България “:

Аз ще отговоря малко друго от сътрудниците, тъй като считам, че българските медии доста от дълго време и доста неправилно концентрират тематиката „ Шенген “ към нас, представителите в Екологичен потенциал. 11 години позицията на Парламента не се е трансформирала. Тя е кристално ясна. Това в доста връзки включва освен Шенген, включва и еврозоната, енергетика, в случай че щете, въпроса с корупцията... Поредица от български държавни управления си основават навика да се държат все едно европейските институции са нещо друго от ръководството в България.

Проблемът е в Съвета. В Съвета заседават държавни управления, съответни страни членки и имат вътрешно-политически, популистки проблеми, поради които не пускат България. Поредица български държавни управления не си е свършила дипломатическата работа с тези държавни управления. Нищо общо няма Европейския парламент. Рядко политик споделя, че не е негова работа, само че не е в нашата градина тази топка.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР