До края на деня те ще бъдат изпратени в парламента. В

...
До края на деня те ще бъдат изпратени в парламента.
В
Коментари Харесай

Асен Василев: Поставяме началото на политика на грижа за деца и помощ за родителите

До края на деня те ще бъдат изпратени в Народното събрание.

В заложените политики той очерта слагане на началото на поредна политика на грижа за деца и помощ за родителите.

Спазваме политика за възстановяване на демографската обстановка в страната и се надяваме тя да остане и за идващите държавни управления, с цел да позволим на родителите да имат деца и да ги отглеждат съответно. Тази политика стартира още през 2022 година и тя би трябвало да остана през идващите едно-две десетилетия. България към този момент е в първата петица на Европа по раждаемост, сподели Асен Василев.

В този бюджет са увеличени разноските за деца в детските градини и яслите, продължава политиката тези заведения да бъдат безвъзмездни. Предвидени са спомагателни средства за храна и прехрана на децата в размер на 93 млн. лева.  За градеж на нови детски градини и учебни заведения са планувани 87 млн. лева, а 12 млн. лева.  за обезщетяване на родители, чиито деца не са признати в детски заведения. На дете това са 507 лева, колкото е стандарта за прехрана на дете в общоприетите детски градини, посочи Василев.

С 27% е увеличена месечната помощ за развъждане на деца с увреждания . Осигурени са средства за инвитро процедурите, както и ваксинопрофилактиките. 

23,5 млн. лева повече са отделени за целогодишно застраховане на въведената през 2023 година еднократна помощ за учениците във втори, трети и четвърти клас от 300 лева при започване на образователната година.

По думите му за първи път България е в първата петица на Европа по раждаемост, откакто политиките, залегнали през 2022 година, дават резултати. " Много бих желал да осигурим всичко за българските фамилии, с цел да могат умерено да отглеждат деца. Тази политика, обвързвана с тях, би трябвало да остане трайна ", сподели Василев.

Следваме и политика за трайно нарастване на приходите - те ще порастват с 11 %. Толкова е и нарастването на пенисите. Целта е да достигнем 65-70 % от средноевропейските приходи. Тогава хората ще стартират да се връщат в страната. Това към този момент се вижда в някои браншове като енергетиката и машиностроенето, освен в ИТ бранша, сподели финансовият министър.

Той обаче акцентира, че увеличението на приходите не може да бъда изкуствено.

" За да може да се вдигнат приходите, би трябвало да вдигнем капитала, с който работим - машини, пътища, инфраструктура. За задачата е заложена една доста сериозна капиталова стратегия от 10 милиарда лв.. Новото тук е, че е изнесена в настрана приложение. Така за пръв път се виждат всички финансови разноски - какъв брой пари за коя автомагистрала, за инсталация в лечебните заведения ", уточни Василев.

Така жителите ще могат да наблюдават кое министерство какви задължения поема за годината и дали ги извършва.

Министърът чака точно в тази финансова стратегия да настъпят най-големите промени след като депутатите се срещнат с нея.

" Съответните комисии в Народното събрание би трябвало да преценяват кои планове в съответните браншове - опазване на здравето, инфраструктура са най-целесъобразни ", съобщи Василев.

Той чака и сериозна полемика за разноските на съответните министерства.

Нямаме желание да подвигаме данъчните ставки, само че желаеме да подобрим събираемостта . Световната банка и Европейската комисия, регистрират че сивата стопанска система у нас е към 30 % и желаеме този дял падне до най-малко 20 %. Вървим към обстановка през ноември данъчните доходи да са повече от разноските и то не тъй като сме спрели разноските. Ако желаеме да не подвигаме налозите, би трябвало да почнем да ги събираме и се надявам да убедим Народното събрание да одобри някои от ограниченията, които предлагаме, сподели Василев.

 

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР