До края на деня ще бъде достъпен зелен сертификат и

...
До края на деня ще бъде достъпен зелен сертификат и
Коментари Харесай

До края на деня преболедувалите повторно ще могат да си изкарат сертификат

До края на деня ще бъде наличен зелен документ и за наново преболедували те ковид. Това заяви  заместник-здравният министър Александър Златанов.

Повод за неговия коментар са сигналите за проблеми с издаването на документ за преболедувалите два пъти.

" Въпросът ще бъде решен, даже може би сега се взема решение ", увери Златанов пред Българска национална телевизия.

До края на годината сме подсигурили всички нужни средства за лекуване на Коронавирус, в това число и за тези нови лекарства, които се чака в средата на декември да се появят, добави заместник-здравният министър.

Той добави, че средствата за разпределени както за лекуването, по този начин и за непредвидени разноски, по тази причина на този стадий " не се чакат изненади ".

" След утвърждението ще бъдат налични тези медикаменти и ние се надяваме, че ще оказват помощ доста при лекуването на болните с Коронавирус ", сподели заместник-здравният министър.

На въпроса дали страната ще поеме част от средствата за закупуването на новите медикаменти, които по предварителни данни са много скъпи, зам.-министър Златанов заяви, че първо би трябвало да се види резултата от тези лекарства.

" Първоначалните покупки ще бъдат безвъзмездни за хората, които ги ползват. Впоследствие съгласно резултата ще се реши нататък тъкмо кои, тъй като то не е единствено едно. Ще забележим кое е с най-хубав резултат и най-хубава цена. Ние намираме способи за връзка с производителите и отвън Европейска комисия, тъй че да имаме достъп до ефикасните лекарства, които са ни нужни ", уточни Златанов.

Той увери, че всички медикаменти, които се употребяват в света за лекуването на Коронавирус ги набираме и ние, и нашите медици разполагат с тях.

" Следим нещата и това, което се появи, ние незабавно се насочваме да го доставим на пазара ", разяснява още Златанов.

Колкото до пандемичната конюнктура, зам.-здравният министър заяви, че прекосяваме пика на четвъртата вълна. В момента не се възнамерява стягане на ограниченията. В столицата не е належащо разкриването на нови кревати.

" Мерките, които работят са изцяло задоволителни ", съобщи Златанов.

Златанов разяснява и инспекцията на антикорупционната комисия, която откри спор на ползи при новия шеф на болница " Лозенец ".

" Твърде рано е просто по един сигнал, че има някакво нарушаване да се подхващат фрапантни ограничения. Лечебните заведения помогнаха доста за прекосяването през тази рецесия. Не може с лека ръка да се отстраняват хора, в случай че няма аргументи. Ако има - ще си понесат наказванията ", съобщи Златанов.

По мотив оставката на зам.-здравният министър Димитър Петров, Златанов сподели, че " в края на мандата всички си потеглят, не е належащо да има съществени аргументи " и дефинира това като " естествен акт ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР