До края на декември родителите на деца и на деца

...
До края на декември родителите на деца и на деца
Коментари Харесай

Получаваме по 600 лв. данъчни облекчения на дете, срокът за подаване на декларациите изтича

До края на декември родителите на деца и на деца с увреждания могат да употребяват данъчни облекчения посредством работодателя си по главно трудово правно отношение. За задачата те би трябвало да подадат съответната декларация пред него в период до 31 декември тази година. В този случай, работодателят може да им възвърне до края на януари 2023 година удържания допълнително налог за 2022 г. 

Изчислението на сумата за приемане се прави въз основа на облагаемите приходи на родителите през 2022 година, като те ще получат надлежно до 600 лева за едно дете, до 1200 лева за две и до 1800 лева за три и повече деца. За развъждане на едно дете с увреждания понижението за тази година на годишната данъчна основа е в размер на 12 000 лева, като сумата за приемане е до 1 200 лева  

Родителите на деца с 50 и с над 50% увреждания имат право да употребяват и двете данъчни облекчения. Например за развъждането на едно дете, което е с увреждания, родителят има право на данъчно облекчение за деца в размер на 6 000 лева (сума за приемане до 600 лева.) и на данъчно облекчение за деца с увреждания 12 000 лева (сума за приемане до 1200 лева.). Двете данъчни облекчения се сумират и  по този начин общият им размер може да доближи до 18 000 лева (сума за приемане до 1800 лева.).

Освен пред шеф, данъчно облекчение може да се употребява и с подаване на годишна данъчна декларация в Национална агенция за приходите в период от 10 януари до 02 май 2023 година, като паричните суми ще бъдат възобновени след инспекция от приходната организация в период от 1 месец след подаването на декларацията.

Физическите лица, в това число еднолични търговци, които нямат приходи през 2022 година или са получавали необлагаеми такива, като обезщетение за майчинство и безработица да вземем за пример, както и хората единствено с приходи, облагаеми с финален и/или патентен налог, не могат да се възползват от облекченията, само че това може да направи другият родител, припомнят от Национална агенция за приходите.

В случай че размерът на облагаемите приходи на единия родител не е задоволителен за използването на цялостния размер на данъчното облекчение, то другият родител може да подаде декларация пред Национална агенция за приходите за използването на остатъка от данъчната отстъпка. Данъчното облекчение може да се употребява и за дете, което е навършило пълноправие или е родено през 2022 година

Едно от най-важните условия за използване на облекченията е лицата да нямат обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване. От Национална агенция за приходите поучават жителите да ревизират с личен идентификационен код данъчната си сметка онлайн за отговорности преди да употребяват данъчно облекчение, с цел да избегнат неудобства.

Условията за прилагане на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания са в детайли разказани в уеб страницата на Национална агенция за приходите и Facebook страницата на ведомството. Консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на Национална агенция за приходите на телефон: 0700 18 700 и имейл: [email protected].
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР