До края на 48-ото Народно събрание остават още 7 дни.

...
До края на 48-ото Народно събрание остават още 7 дни.
Коментари Харесай

Седмица до края на 48-ото НС: Депутатите вече мислят за предсрочните избори

До края на 48-ото Народно заседание остават още 7 дни. И естествено - политическите обединения гледат към идната предизборна акция, както и вероятните обединения преди вота.

29 са законите, които съумя да одобри до момента в късия си живот 48-ото Народно събрание. Оставащите дни би трябвало да бъдат употребявани за приемането на законите, свързани с Плана за възобновяване и резистентност и правосъдната промяна - това е мнението на огромна част от депутатите.

48-ото Народно заседание завършва работа след четири постоянни съвещания. Но те надали ще стигнат за законодателните упоритости на депутатите.

Томислав Дончев: Всички закони, най-малко отчасти, които са свързани със правосъдната промяна, законите, свързани с ПВУ.

Стою Стоев, ПГ на " Продължаваме промяната ": Законите, които могат да минат, са закона за лицата, подаващи сигнали, както и Наказателно-процесуален кодекс за следствие на основния прокурор.

Христо Иванов - ръководител на ПГ на " Демократична България ": За нас най-важният тест, лакмус, ще бъде законът, който урежда процедурата за основния прокурор. Ще забележим на следващия ден по какъв начин ще протече дебатът, ще има ли воля до 3 февруари да бъде употребявано времето и да бъде призната тази процедура.

Трябва да се работи за понижаване на напрежението сред политическите сили в идващия парламент, е мнението на Томислав Дончев. Прогнозира, че в случай че още веднъж не се излъчи държавно управление, има заплаха всички да станат непотребни. Съгласен е, че би трябвало да се пита актива на ГЕРБ да падне ли възбраната за поддръжка на държавно управление с присъединяване на Българска социалистическа партия, въпреки че е песимистичен за парламентарно партньорство с тях.

Томислав Дончев: Тази война на буквите - едната абревиатура против другата до нищо положително не води....БСП не е ключът към идващото ръководство... Скептичен съм във връзка с парламентарно партньорство, по повод сформирането на ръководещо болшинство с тях по една елементарна причина - ние имаме доста съществени разлики.

" Продължаваме Промяната " и " Демократична България " водят договаряния за взаимно явяване на изборите, само че още нищо съответно не е подписано.

Асен Василев: Работим дружно с Демократична България много интензивно, тъй че да се случи обединяване, освен с тях, а с всички други цивилен организации и партии, с които имаме обща визия за България. Как България да стане модерна, европейска страна, в която всички ние желаеме и се гордеем да живеем.

Христо Иванов: Ние водим договаряния с сътрудниците от Политическа партия и в тях ще се откри кои са най-хубавите варианти пред нас, с оглед решаването на тази задача. Няма още нищо финализирано. Определени неща би трябвало да се случат преди предизборната акция, в границите на предизборната акция се вършат анонси, на база на които по-късно се търсят следизборни конфигурации в Народното събрание.

Костадин Костадинов предвижда, че съставът и съотношението на силите в идващия парламент ще е друг от настоящия.

Костадин Костадинов: Смятам, че ние в границите на идващите няколко месеца ще убедим българските жители едно доста значимо нещо, че от тях зависи всичко, тъй като последните 30 години ни изясняват, че от нас нищо не зависи.

Ръководството на " Български напредък " на следващия ден ще взема решение дали да влизат в обединения преди вота.

Стефан Янев - ръководител на ПГ на " Български напредък ": Едно от посланията е, че ние значително говорихме рационално от самото начало по време на работата ни в 48-ото Народно събрание. Опитвахме се да бъдем част от решенията, а не част от казуса.

Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не разясниха.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР