До края на 2025 г. сеизмичният риск в страната трябва

...
До края на 2025 г. сеизмичният риск в страната трябва
Коментари Харесай

Картографират сеизмичния риск в страната до края на 2025 г.

До края на 2025 година сеизмичният риск в страната би трябвало да бъде картографиран. Това планува план на Методика за разбор, оценка и картографиране на сеизмичния риск в Република България. Проектът й е оповестен за публично разискване на интернет страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството и на Портала за публични съвещания.


Картографирането на сеизмичния риск е обвързвано с построяването на динамична, непрекъснато обновяваща се система със профилирана геопространствена информация. То ще спомага за установяване на неподходящите последствия, които могат да бъдат претърпени вследствие на бъдещи трусове. Оценката е част от превантивните дейности за понижаване на загубите при бедствия.

Резултатите от разбора, оценката и картографирането на сеизмичния риск ще бъдат включени в нормативни документи, издавани от министъра на районното развиване и благоустройството или взаимно с министъра на вътрешните работи. Те ще бъдат употребени от всички участници в капиталовия развой.

Методиката е създадена от Националния институт по геофизика, геодезия и картография при Българска академия на науките по възлагане на Министерството на районното развиване и благоустройството. Според направената оценка нужните средства за осъществяване на заложените в нея действия са 10 млн. лева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР