До края на 2024 г. всички мобилни телефони, таблети и

...
До края на 2024 г. всички мобилни телефони, таблети и
Коментари Харесай

Универсално зарядно устройство в Евросъюза от 2024 година

До края на 2024 година всички мобилни телефони, таблети и фотоапарати, продавани в Европейски Съюз, ще би трябвало да разполагат с порт за зареждане USB от вид C. От пролетта на 2026 година преносимите компютри също ще би трябвало да са снабдени с подобен порт. Новият закон беше признат на пленарно съвещание в Страсбург през днешния ден с 602 гласа „ за “, 13 гласа „ срещу “ и 8 гласа „ въздържал се “. Той е част от общите старания на Европейски Съюз за понижаване на електронните боклуци и за даване на по-екологични други възможности на потребителите.

Съгласно новите правила потребителите към този момент няма да се нуждаят от разнообразни зарядни устройства при всяка покупка на електронни артикули, защото ще могат да употребяват едно само зарядно за цяла гама от дребни или междинни портативни електронни устройства.

Независимо от техния производител, всички нови мобилни телефони, таблети, цифрови камери, слушалки, портативни конзоли за видеоигри, портативни високоговорители, електронни четци, клавиатури, мишки, портативни навигационни системи и преносими компютри, които се зареждат посредством кабел, работещ с мощ до 100 вата, ще би трябвало да бъдат оборудвани с порт USB-C.

Всички устройства, които разрешават бързо зареждане, към този момент ще имат идентична скорост на зареждане, т.е. потребителите ще могат да зареждат устройствата си с една и съща скорост и с което и да било съвместимо зарядно устройство.

Тъй като безжичното зареждане става все по-разпространено, Европейската комисия ще би трябвало да хармонизира условията за оперативна съгласуемост до края на 2024 година, с цел да се избегне неподходящото влияние върху потребителите и околната среда. По този метод ще отпадне и така наречен резултат на софтуерна „ взаимозависимост “, при който потребителят става подвластен от един производител.

Специални етикети ще осведомят потребителите за характерностите на зареждане на новите устройства, което ще им разреши да видят по-лесно дали зарядните устройства, с които разполагат, са съвместими. Купувачите също по този начин ще могат да създадат осведомен избор дали да закупят ново зарядно устройство, дружно с новия артикул.

Тези нови отговорности ще доведат до по-дълготрайна приложимост на зарядните устройства и ще оказват помощ на потребителите да спестят до 250 милиона евро годишно от ненужни покупки на зарядни устройства. Изхвърлените и неизползвани зарядни устройства в Европейски Съюз съставляват към 11 000 тона електронни боклуци годишно.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР