До края на 2024 г. ще бъде ясно дали БДЖ-Пътнически

...
До края на 2024 г. ще бъде ясно дали БДЖ-Пътнически
Коментари Харесай

Съдбата на „БДЖ-Пътнически превози“ ще е ясна до края на 2024 г.

До края на 2024 година ще бъде ясно дали „ БДЖ-Пътнически транспорти “ ще остане на пазара на пътнически транспорти, или ще бъде преместен от конкуренцията си. Всичко ще зависи от това кой ще завоюва контракта за публичен транспорт на пасажери. Редовният кабинет възнамерява да започва процедурата до март 2024 година, но преди това се готви пазарна оценка на жп бранша у нас.

Всичко това излиза наяве от управническата стратегия, която Министерският съвет разгласява предходната седмица.
Какво ще се случва с БДЖ?
Съдбата на БДЖ-ПП ще се взема решение през идващите година и половина. След две години пазарът на пътнически жп транспорти ще бъде отворен за други частни превозвачи. Именно поради това кабинетът готви пазарна оценка на жп бранша, тъй че бъде избран обсегът на задължението за осъществяване на пътническата услуга. Срокът за осъществяване на пазарната оценка е края на тази година.

Едва по-късно, въз основа на данните, ще бъде стартирана и същинската процедура за възлагане на нов контракт. Според проектите, тя ще бъде оповестена през през март 2024 година Кабинетът си дава период до декември 2024 година процедурата да е завършила и да има определен или определени превозвачи. Новият контракт ще влезе в действие от 1 януари 2025 година

Няма вяра обаче, че БДЖ-ПП ще е задоволително конкурентен състезател, с цел да завоюва договора с страната.

Припомняме, че някогашният транспортен министър от кабинета „ Петков “ Николай Събев имаше амбициозни хрумвания за сдружението. Той си поставяше цел да го изкара на облага и съвсем съумя. Чрез счетоводни трикове той реализира позитивен резултат за полугодието на 2022 година

Веднага по-късно обаче служебният кабинет изнесе информация, че сдружението не е в положително положение, нито във финансов, нито в веществен проект. Още по времето на Събев пък стана ясно, че това крие заплаха БДЖ-ПП да се размине и с чисто новия преносим състав, финансиран по Плана за възобновяване и резистентност.

В последните дни на 48-ото Народно заседание двама депутати от Българска социалистическа партия (Георги Свиленски и Борислав Гуцанов) и един народен представител от „ Възраждане “ (Ивайло Чорбов) входираха решение, което щеше да задължи Министерство на превоза да даде новите влакове и локомотиви непосредствено на БДЖ-ПП. То бе отхвърлено, само че отвори значима тематика за ориста на железниците, която досега обаче не е повдигана още веднъж.

Тогава бе обрисуван вид, при които жп мрежата се раздели на трасета и разнообразни превозвачи обслужват разнообразни линии. Така обаче най-вероятно частен транспортьор ще завоюва печелившите лотове, а непечелившите ще останат за БДЖ.

Вторият вид, който бе обсъждан, бе обвързван с правилник на Европейски Съюз, който дава опция, когато пробегът, който ще се извършва е по-малко от 23 млн. км., страната непосредствено да разпореди дейностите на съответния транспортьор без социална поръчка и без състезания. Депутатите обаче спореха дали въпросният правилник важи единствено при задействана дерогация, каквато България не е поискала.

Все отново постоянният кабинет възнамерява до декември 2024 година провеждането на търгове и избор на реализатори по всички финансови разноски за преносим жп състав с обезпечени средства. Предвидена е покупката на 20 бр. нови магистрални електрически локомотива, както и ремонт и рационализация на 2 бр. теснопътни дизелови локомотива серия 75. Освен това ще бъдат осъвременени и не по-малко от 120 бр. пътнически вагони за обслужване на останалите влакове, които няма да се обслужват с нов преносим състав от ПВУ.
Новият преносим състав
Кабинет залага упорит период за сключването на контракти за доставката на новия преносим състав, финансиран по ПВУ. В програмата е записано, че това би трябвало да се случи до декември тази година, само че надали е реален вид, защото досега Министерство на превоза към момента не е оповестило търговете.

Припомняме, че такива бяха оповестени от служебния кабинет. Впоследствие обаче след обжалвания от страна на огромни непознати компании, новият министър Георги Гвоздейков приключи всички поръчки и даде обещание да започва нови процедури до края на юли.

По ПВУ са планувани вложения за закупуването на 7 двуетажни и 35 едноетажни електрически мотрисни влака, 20 едноетажни пуш-пул състава, 18 електрически маневрени локомотива, както и доставката на бордово съоръжение за 108 електрически локомотива и мотрисни влака.
Един билет за всичко
В проектите на постоянния кабинет е планувано построяването на нова система за издаване и инспекция на билети в БДЖ по всички вероятни канали – онлайн, на каси или от автомати. Проверката и издаването на билети ще става от кондукторите чрез електронни устройства.

Припомняме, че за нововъведението стана ясно при започване на юли. 
БДЖ (евентуално) преоткрива ПОС терминалите
Системата ще разрешава консолидиране с други снабдители на автобусен превоз и реализиране на задачата за общ интегриран билет. Разработване на идея за система за обединен билет за публичен превоз ще бъде подготвена до септември 2024 година Според проектите, тя би трябвало да бъде въведена в употреба до декември 2024 година

Припомняме, че концепцията да се пътува с един билет на всички места бе на някогашния транспортен министър Николай Събев. Тя се показваше в това жителите да могат да пътуват по-лесно, като за задачата закупуват един билет, който да важи за всички типове превоз.

Още през декември предходната година Събев уточни, че пилoтният пpoeĸт пo тoзи мoдeл ще зaпoчнe cъc cтapтиpaнeтo нa вътpeшнитe пoлeти Pyce-Coфия. Toвa щeше да пoзвoли c eдин eдинcтвeн пътeн дoĸyмeнт дa се пpoпътyвa paзcтoяниe, нaпpимep, oт Cилиcтpa дo Hю Йopĸ, ĸaтo се изпoлзвaт няĸoлĸo пpeвoзни cpeдcтвa – aвтo и въздyшни. На процедура обаче концепцията по този начин и не бе осъществена до дъно. 
Свързаност и превоз
До октомври 2023 година са заложени срещи с Румъния по отношение на строителството на трети мост при Русе над р. Дунав и подписването на съглашение сред двете страни, което се бави към този момент доста.

До същата дата е планувано и осъществяване на проучвателни и планови работи за рехабилитация на постройките и инфраструктурата на Граничен контролно-пропускателен пункт Видин по отношение на активиране на постоянна фериботна линия „ Видин-Калафат “.

Отново до октомври 2023 година ще се готви проучване и разбор за опцията и изискванията за създаване на фотоволтаични електрически централи в пристанищата за публичен превоз – държавна благосъстоятелност Варна, Бургас, Русе и Лом.

До май 2024 година пък са планувани срещи с Република Северна Македония за подготовка и сключване на съглашение за построяването на жп връзка (граничен тунел).

До октомври 2024 година пък би трябвало да има създаден и признат план за интермодален терминал във Варна.
И още...
Заложени са законодателни промени, касаещи въвеждането на ваучери за покриване на транспортни разноски за публичен превоз, като по този метод се цели увеличение на броя на постоянно ползващите публичен превоз както в общинските транспортни схеми, по този начин и в крайградските пътувания с влак/автобус.

Промените са част от пакета законодателни промени по НПВУ, които имат за цел да ускорят така наречен „ modаl shift “ (прехвърляне) на пасажери от автомобилния към публичния превоз. В момента се приготвя идея за реализирането на мярката, като срокът за това е септември тази година.

Ще се готви и нов Закон за публичния превоз, като той ще регламентира възлагането, експлоатирането и ръководството на публичния превоз в страна като единна система. Предстои подготовка на разбор на регулаторната рамка. Заложеният период за реализация е декември 2024 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР