До края на 2023 г. глобалното търсене на въглища, считани

...
До края на 2023 г. глобалното търсене на въглища, считани
Коментари Харесай

Рекордно търсене на най-мръсния вид гориво през 2023 г.

До края на 2023 година световното търсене на въглища, считани за най-мръсния тип изкопаеми горива, ще нарасне с 1,4 % по отношение на 2022 година и ще доближи рекордните 8,5 милиарда тона. Това оповестиха в декемврийски отчет анализатори от Международната организация по енергетика (МАЕ).

Както изясниха специалистите, забележителна част от нарастването на международното търсене на въглища тази година ще бъде обезпечено от азиатските страни. Основните консуматори на този тип гориво ще бъдат Китай, Индия и страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Те ще съставляват общо три четвърти (около 75 процента) от международното търсене. Анализаторите свързват нарасналото търсене от Китай и Индия с редица фактори, в това число възходящо търсене на електрическа енергия и слаби равнища на възобновяване на вътрешното произвеждане.

Китай ще бъде водач по ритъм на напредък на търсенето на въглища тази година. В страната размерите на потреблението ще се усилят с 4,9 %, или с 220 милиона тона. На собствен ред в Индия тази цифра ще се усили с 8 %, или с 98 милиона тона.

Топ 3, съгласно прогнозите на специалистите, ще бъде допълнен от Индонезия. В страната търсенето на въглища до края на годината ще се усили с 11 %, или 23 милиона тона.

В същото време най-значително понижаване на потреблението на този тип гориво ще има в Европейския съюз и Съединени американски щати - надлежно с 23 и 21 %, или със 107 и 95 милиона тона, заключава МАЕ.

Въпреки забележителното нарастване на търсенето на въглища в Китай, доставките на съветско гориво за тази страна през октомври внезапно понижиха от 9,24 милиона тона през септември до 7,64 милиона. Така до края на втория месец на есента размерите на износа на въглища от Руската федерация за Китай паднаха до най-ниското си равнище от февруари 2023 година, написа lenta.ru.

Експертите свързват тази наклонност с повишаването, което се дължи на влезлия в действие през октомври еластичен механизъм на митата. Според нововъведението на съветското държавно управление размерът на митата ще бъде 4-7 % според от обменния курс рубла-долар (при 80 рубли за $ митото ще бъде нула).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР