До края на 2022 г. държавната администрация ще бъде намалена

...
До края на 2022 г. държавната администрация ще бъде намалена
Коментари Харесай

Асен Василев обясни за пенсиите и заплатите, готви съкращени...

До края на 2022 година държавната администрация ще бъде понижена с 15%, стана ясно от думите на съпредседателя на Продължаваме промяната Асен Василев пред бТВ.

" Става въпрос за към 30 000 души. В момента безработицата в страната е най-ниска в историята и пазарът на труда може да ги поеме. Не сме в политиката, с цел да се харесваме, а да свършим работа ", сподели още той. По думите му всеки министър ще би трябвало да прегледа структурата си и да види къде има неефективност, а до края на годината да предложи по какъв начин да се случи.

Освен това дублиращите се функционалности от другите министерства ще минат под " една шапка ".

Относно повдигането на тавана на оптималния застрахователен предел Василев изясни, че единствено от Демократична България не са съгласни. Според някогашния финансов министър прагът не е променян от три години и е 3000 лв..

" От синдикатите и от Българска социалистическа партия предложиха да стане 3600 лв.. Ние предложихме да се резервира коефициентът от 2,3%, като всички с изключение на Демократична България се обединихме към това. Оставаме го на същото равнище и идващите 4 години ще се умножава по отношение на междинната работна заплата за минала година ", добави Василев.

По думите му с повишение на междинната заплата ще се вдигне и таванът, като това няма да усили сивия бранш: " Истината е, че тази мярка няма да донесе пари в бюджета от смислена големина - ще са под 100 млн. лв. ".

Той съобщи още, че към края на ноември сме с над 500 млн. лв. от работата на Национална агенция за приходите и Агенция " Митници ", а обстановката в страната финансово е извънредно добра. " На този декор повдигането на тавана на оптималния застрахователен предел е почтено по отношение на всички други. Ако оставим твърдо закрепен таван значи несъбиране на налози, а всички би трябвало да могат да носят идентична тежест ", безапелационен е Асен Василев.

Съпредседателят на Продължаваме промяната добави, че няма богата страна с ниски заплати и в случай че някой вложител поради 50 или 100 лв. на някой служащ на месец би напуснал страната, по-добре да не е в България.

Относно Бюджет 2022 Василев изясни, че той ще би трябвало да бъде друг от оферти от служебното държавно управление, защото най-вероятно ще имаме друга конструкция на Министерски съвет.

Стана ясно и че ще се понижат членовете на бордовете до трима души, там където е допустимо.

Василев разяснява и разликата в заплатите в лечебните заведения сред шефовете и медицинския личен състав: " Приехме да има коефициент сред най-ниската и най-високата заплата в болничното заведение, която да залегне в договорите с НЗОК. Така в случай че един шеф желае да получава 100 000 лв., ще би трябвало да заплаща на санитарите 10 000 лева "

Той внесе изясненост и какво ще се случва с пенсиите от Нова година. Както е известно, този месец е последният, в който са планувани добавки от 120 лв. към пенсиите. Василев изясни, че държи на първичния вид, който бе препоръчан от служебното държавно управление с актуализацията на бюджета – нарастване на минималната и на оптималната пенсия, преизчисление през стажа на всички пенсии и обществена добавка за всеки пенсионер, който остава под линията на беднотия (413 лева.)

“От Нова година добавки ще има единствено за тези пенсионери, които след нарастването на пенсиите от 25 декември ще останат под линията на бедност”, сподели Василев.

Те ще получат добавка, която да изравни пенсиите до 413 лева, колкото е линията на беднотия за тази година. “Всички други пенсии ще бъдат вдигнати сред 13 и 20% според от стажа”, сподели Василев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР