До края на 2022 г. държавната администрация ще бъде намалена

...
До края на 2022 г. държавната администрация ще бъде намалена
Коментари Харесай

Асен Василев обясни за пенсиите и заплатите, готви съкращени...

До края на 2022 година държавната администрация ще бъде понижена с 15%, стана ясно от думите на съпредседателя на Продължаваме промяната Асен Василев пред бТВ.

" Става въпрос за към 30 000 души. В момента безработицата в страната е най-ниска в историята и пазарът на труда може да ги поеме. Не сме в политиката, с цел да се харесваме, а да свършим работа ", сподели още той. По думите му всеки министър ще би трябвало да прегледа структурата си и да види къде има неефективност, а до края на годината да предложи по какъв начин да се случи.

Освен това дублиращите се функционалности от другите министерства ще минат под " една шапка ".

Относно повдигането на тавана на оптималния застрахователен предел Василев изясни, че единствено от Демократична България не са съгласни. Според някогашния финансов министър прагът не е променян от три години и е 3000 лв..

" От синдикатите и от Българска социалистическа партия предложиха да стане 3600 лв.. Ние предложихме да се резервира коефициентът от 2,3%, като всички с изключение на Демократична България се обединихме към това. Оставаме го на същото равнище и идващите 4 години ще се умножава по отношение на междинната работна заплата за минала година ", добави Василев.

По думите му с повишение на междинната заплата ще се вдигне и таванът, като това няма да усили сивия бранш: " Истината е, че тази мярка няма да донесе пари в бюджета от смислена големина - ще са под 100 млн. лв. ".

Той съобщи още, че към края на ноември сме с над 500 млн. лв. от работата на Национална агенция за приходите и Агенция " Митници ", а обстановката в страната финансово е извънредно добра. " На този декор повдигането на тавана на оптималния застрахователен предел е почтено по отношение на всички други. Ако оставим твърдо закрепен таван значи несъбиране на налози, а всички би трябвало да могат да носят идентична тежест ", безапелационен е Асен Василев.

Съпредседателят на Продължаваме промяната добави, че няма богата страна с ниски заплати и в случай че някой вложител поради 50 или 100 лв. на някой служащ на месец би напуснал страната, по-добре да не е в България.

Относно Бюджет 2022 Василев изясни, че той ще би трябвало да бъде друг от оферти от служебното държавно управление, защото най-вероятно ще имаме друга конструкция на Министерски съвет.

Стана ясно и че ще се понижат членовете на бордовете до трима души, там където е допустимо.

Василев разяснява и разликата в заплатите в лечебните заведения сред шефовете и медицинския личен състав: " Приехме да има коефициент сред най-ниската и най-високата заплата в болничното заведение, която да залегне в договорите с НЗОК. Така в случай че един шеф желае да получава 100 000 лв., ще би трябвало да заплаща на санитарите 10 000 лева "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР