До края на 2022 г. държавната администрация да бъде съкратена

...
До края на 2022 г. държавната администрация да бъде съкратена
Коментари Харесай

Държавната администрация ще бъде съкратена с 15% догодина

До края на 2022 година държавната администрация да бъде съкратена с 15 на 100, а бордовете на държавните предприятия да се свита до трима души, както и да има обязаност на заплатите на болничните шефове с тези на санитарите, в случай че здравните заведения желаят контракти със Здравната каса. Премахване на " глупавите " налог " уикенд " и налога върху лихвите и опция да се заплащат сметките с ваучери, предоставяни от работодателите. За това има реализирана договореност сред " Продължаваме промяната " Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ", съобщи съпредседателят на " Демократична България " Асен Василев в предаването " 120 минути " на бТВ в неделя.

Той удостовери думите на другия съпредседател на партията Кирил Петков, че до края на деня в неделя партиите, с които се договаря за управническа коалиция, ще получат финалния план на съдружното съглашение. Василев чака във вторник да завърши формалният развой по партийното утвърждение на плана на съглашението. То ще бъде оповестено авансово, а при започване на по-следващата седмица се чака да има държавно управление.

" Изглеждаше елементарно разбирателството, само че не беше толкоз елементарно. Има 15-20 % разлики, които постановяваха отстъпки. Николай не желае четвърти избори и по тази причина се направиха рационални отстъпки, с цел да се разберем по политиките и за структурата на Министерския съвет ", сподели Асен Василев.

" Имаме схващане за редуциране с 15 на 100 на държавната администрация до края на 2022 година От 250 хиляди души централна администрация става въпрос за 30 хиляди души. Всеки министър да си огледа структурата и да реши по какъв начин да станат съкращенията и освобождението на пенсионери ", изясни той. В петък той към този момент разви тезата, че би трябвало да се почисти държавната администрация от пенсионерите, които са точно към 15-20 на 100, и като сэъветници да останат пенсионерите единствено с основни познания.

Съкращенията ще станат и като общите дирекции във всяко ведомство минат под една шапка за споделени услуги. " В момента сме с най-ниската безработица и пазарът може да ги поеме тези хора. Не сме тук с цел да се харесаме, а да свършим работа ", съобщи Василев.

Той сподели още, че се планува препоръките на шефовете на държавните сдружения да бъдат понижени единствено до трима души, а не както е в този момент по петима и седмина души, а " Българският енергиен холдинг " даже се снабди с още четирима членове на борда, с цел да бъде заменен назначеният от ГЕРБ като началник Валентин Николов.

Василев обаче разяснява, че не може заплатите в огромни и значими държавни предприятия да се равняват на хонорари в администрацията.

" За ръководство на банка или на енергийния холдинг заплатите би трябвало да са съответни на тези в частния бранш, другояче не може да се привлекат качествени хора ", съобщи Василев.

Той сподели, че макар несъгласието на " Демократична България " за опазване на осигурителния таван на 3 хиляди лева " Ще се резервира коефициентът от 2.3 по междинната работна заплата при въвеждането на осигурителния приход. Тази формула няма да усили сивия бранш. Истината е, че тази мярка няма да докара средства от смислена големина – под 100 млн. лева, само че по този начин е почтено по отношение на останалите приходи. Защото за тях данъчната тежест ще пораства, а за бранша на осведомителните технологии няма, в случай че се резервира таванът от 3 хиляди лева за техните осигуровки ", изясни Василев, който се чака да стане финансов министър.

Няма развиване на стопанската система с ниски заплати. Ако вложител поради 50 лева на месец ще напусне страната, по-добре да я напусне, счита още той.

В здравната група се одобри да име коефициент сред най-ниска и най-висока заплата за всички работещи в болница, която желае контракт със здравната каса. Тоест един шеф, в случай че желае да получава заплата от 100 хиляди лева, би трябвало да заплаща на санитарите 10 хиляди лева, даде образец Василев.

Той означи, че от прекъсването на течове в митници и от налози са обезпечени към края на ноември 500 млн. лева повече. Най-голямата събираемост е от складовете за горива със засиления надзор, сподели Василев.

Отговорността за сформиране на държавно управление " е прекомерно огромна, с цел да позволим дребни дрязги да ни пречат да си свършим работата ", разяснява той в отговор на въпрос дали са преодолени нападките на " ИТН " към него и Кирил Петков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР