До края на 2021 година интерконекторът Гърция- България трябва да

...
До края на 2021 година интерконекторът Гърция- България трябва да
Коментари Харесай

Борисов: Интерконекторът с Гърция ще бъде готов до края на г...

До края на 2021 година интерконекторът Гърция- България би трябвало да бъде построен, тъй че по него да може да минава полутечен газ от Александруполис - американски, израелски, египетски, от доста източници, като в бъдеще има опция потенциалът да се усили до 5 милиарда куб. м газ годишно. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов, който през днешния ден направи оглед на строителството на интерконектора Гърция-България в региона на Димитровград.



„ Това е 100% диверсификация. Като виждате какъв брой мъчно се прави, разбирате за какво не са я правили преди нас “, означи министър председателят.



Борисов добави още, че интензивно се работи и по разширението на газохранилището „ Чирен “, което също е и част от самодейността „ Три морета “, в която страната ни взе участие.

Премиерът Бойко Борисов посети региона от трасето, където газопроводът ще пресече река Марица. В правата всички подготвителни строителни действия са осъществени.

Предвижда се реката да се пресече посредством хоризонтално сондирано секване, което е най-щадящо от екологична позиция.

Пресичането е с дължина към 500 м, на солидна дълбочина под коритото на реката и минава през разнородни земни пластове, което го прави извънредно предизвикателно за строителите.

Веднъж почнала, пробивната техника работи непрекъснато в продължение на няколко денонощия до довеждане докрай на сондажа и сполучливото издърпване на тръбния дюкер.

Строителните работи по газовата връзка напредват, като все още на 150 км от трасето са разнесени тръби в подготовка на последващите действия.

Извършени са заварки на 120 км, на 70 км тръбите са положени в траншея. Общата дължина на газопровода е 182 км, от които 150 км на българска територия.

Съгласно подписано в допълнение съглашение с изпълнителя АВАКС, компанията следва да съблюдава актуализирания от нея график за работа, газопроводът би трябвало да е построен до края на 2021 година

Уговорени са и междинни дати за привършване на основни стадии, от които най-важно е приключването на пресичанията през огромните водни обекти – до 15 октомври 2021 година

Строителството продължава да се извършва при опазване на в началото контрактуваната твърда цена от 144,8 млн евро.

Проектът за създаване на интерконектора Гърция-България е основен за България и за района заради стратегическото му значение за обезпечаване на диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ.

Проектът разрешава усъвършенствана енергийна съгласуваност в Югоизточна Европа, защото се развива в синергия с други огромни съществуващи и планувани планове като TAP и LNG терминала покрай Александруполис, където българската страна е пълновръстен акционер.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР