До края на 2020 г. руският рекламен пазар намалява с

...
До края на 2020 г. руският рекламен пазар намалява с
Коментари Харесай

Спад в рекламния пазар в Русия през 2020-а. Най-засегната е пресата

До края на 2020 година съветският рекламен пазар понижава с 4%. Това се показва в известието на Асоциацията на информационните организации на Русия (АКАР), получено от.

" Общият размер на рекламата в нейните дистрибуционни медии, без Данък добавена стойност, възлиза на над 473 милиарда рубли, което е с 4% по-малко спрямо година по-рано. За една сложна ковидна година това е много добър резултат, като се има поради, че междинният спад на международния рекламен пазар е бил към 7,5%, а доста водещи задгранични пазари са спаднали с 10-15 и даже 20% ", се посочва в известието.

Телевизионният сегмент е изгубил 3%, радиото губи 30%, а пресата записва спад от 47%, в това число вестниците (-50%) и списанията (-45 %). Пазарът на външна реклама е намалял с 22%. В същото време пазарът на онлайн реклама е повишен с 4%, демонстрират данните. 

Обемът на сегмента на маркетинговите услуги е надхвърлил 90,9 милиарда рубли. Като се вземат поради рекламните бюджети, изразходвани за основаване на изобретателни решения, за произвеждане на рекламни артикули, за възнаграждение на услугите на рекламни организации и софтуерни медиатори, общият размер на съветския пазар на маркетингови връзки възлиза на почти 810-830 милиарда рубли.

От всички типове наличие най-големият размер на доходи от реклама се пада на видео формата (над 190 милиарда рубли). Най-висока динамичност показва рекламата в областта на онлайн видеото (5% ръст). Рекламата в цифрово аудио също сподели растеж. По отношение на публикуването на наличие, приходите от реклама от цифровия съставен елемент съвсем удвоиха приходите от обичайна печатна преса (15,9 милиарда рубли против 8 милиарда рубли).

Според Mediascope, топ 10 рекламодатели, като се изключи интернет в края на годината, включват Nestle, Pepsi Co, Sber, MTS, Procter & Gamble и други.

Yandex оглави топ 10 на рекламодателите в онлайн видео, следван от Mail.ru Group, 1Xbet, Pepsi Co, Avito, Sberbank, Гугъл, Azino777.com и други.

Експертната комисия на Асоциацията на информационните организации на Русия също оцени размера на районния рекламен пазар. Изчислението включва четири медийни сегмента - телевизия, радио, преса и външна реклама, като московският рекламен пазар не беше взет под внимание. Регионалният рекламен пазар претърпя по-сериозни загуби от рекламния пазар на страната като цяло. Общият размер на районните бюджети за реклама за 2020 година възлиза на 38,1 милиарда рубли, което е съвсем 19% по-малко спрямо 2019 година

Вицепрезидентът на AKAR Сергей Веселов означи, че рецесията от 2020 година, породена от пандемията, засегна на практика всички съществени рекламни пазари в света. Според него рекламният пазар в Русия е минал през доста по-добра година от преобладаващото болшинство от задграничните пазари. По данни на организация Zenith, с рухването на международния рекламен пазар със 7,5%, съветският пазар е намалял единствено с 4%. В същото време пазарите на Западна Европа губят приблизително към 12% от рекламните бюджети, а пазарите на Индия, Бразилия и Мексико - до 10-17%, Япония - 8%.

Компаниите, опериращи в развлекателната и туристическата промишленост, на пазарите на коли, мобилни телефони, козметика и парфюмерия, както и обичайна търговия на дребно понижават своята интензивност на рекламния пазар повече от други.

В същото време някои сегменти по време на рецесията са нараснали бюджетите за реклама и маркетинг: онлайн търговия, разнообразни интернет услуги, хигиенични артикули и продукти, фармацевтични артикули, храни.

Разчитайки на тримесечната динамичност на 2020 година, Веселов отбелязва, че обстановката на рекламния пазар ще се усъвършенства през 2021 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР