До края на 2019 г. са одобрени кадастрална карта и

...
До края на 2019 г. са одобрени кадастрална карта и
Коментари Харесай

Кадастърът обхванал вече 92% от територията на страната

До края на 2019 година са утвърдени кадастрална карта и кадастрални регистри за 101 787 кв. км, представляващи 91,70 % от територията на страната . Набраната информация обгръща 17,057 млн. недвижими парцела. С утвърдени кадастрална карта и кадастрални регистри са всички обитаеми места от 38 общини. Обхванати от кадастъра са регионалните градове, 131 общински центъра, 837 обитаеми места и територии с развъртян пазар на парцелите и вложенията, в това число Черноморското крайбрежие и планинските курорти.

Това излиза наяве от признатия от Министерския съвет Отчет за активността по основаването на кадастъра и имотния указател през 2019 година . Заедно с него е призната и Програма по основаване на кадастъра и имотния указател през 2020 година

В нея като приоритет е несъмнено приключването на дейностите по превръщане на картата на възобновената благосъстоятелност, възлагане основаването на нови кадастрална карта и кадастрални регистри (КККР), възстановяване на тяхното качество и това на предоставяните кадастрални услуги. Поддържането и развиването на осведомителната система на кадастъра е също измежду задачите в Програмата.

През тази година ще продължат дейностите по оповестените в края на октомври 2019 година процедури за възлагане на публични поръчки за основаването на КККР на урбанизираните територии, попадащи в землищата на 265 обитаеми места. Ще продължи изработването и одобряването на КККР на землищата на 23 обитаеми места и урбанизираните територии на 329 обитаеми места, попадащи в 16 области.

През 2020 година Агенцията по геодезия картография и кадастър ще продължи надграждането и развиването на информационно-комуникационната си среда и интеграцията на осведомителните процеси, което е една от главните предпоставки за сполучливо осъществяване на електронното ръководство и даването на електронни административни услуги.

Предвижда се Агенцията по вписванията да доразвива Интегрираната осведомителна система за кадастър и заможен указател, обслужваща активността на службите по вписванията и адаптирането й към измененията в нормативната уредба. Ще продължи въвеждането на остарели актове в осведомителната система за попълване на осведомителния масив.
 Разделят Кадастъра на две дирекции, Билки блокират ковид
Разделят Кадастъра на две дирекции, Билки блокират ковид

Искаме от Брюксел предплатено европари

В подсистемата " Имотен указател " на Интегрираната осведомителна система за кадастър и заможен указател е заложено обезпечаването на поддръжка, цифровизация на документи, съхранявани в архивите на 113-те служби по вписванията към Агенцията по вписванията, усъвършенстване разпределението на работа, повишение успеваемостта на чиновниците и сигурността на информацията.

Агенцията по вписванията през актуалната година ще продължи осъществяването на план " Надграждане на имотния указател за интеграция с кадастралния указател и даване на спомагателни е-услуги " по Оперативна стратегия " Добро ръководство ". Чрез него ще бъдат осъществени най-малко 9 нови електронни услуги, както и създаването на план на Наредба за изискванията и реда за основаване, поддържане и прилагане на осведомителните системи на кадастъра и на имотния указател и за директния достъп до обмена на данните сред тях и други профилирани осведомителни системи.

Изготвен е и план на Наредба за изискванията и реда за реализиране на двустранната връзка и обмена на данни сред кадастъра и имотния указател от междуведомствена работна група към министъра на правораздаването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР