До края на 2019 г. питейно-битовото водоснабдяване от яз. Студена

...
До края на 2019 г. питейно-битовото водоснабдяване от яз. Студена
Коментари Харесай

Водата на Перник е гарантирана до края на 2019 г.

До края на 2019 година питейно-битовото водоснабдяване от бент. „ Студена ” ще бъде обезпечено в цялостен размер. Това декларира министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на депутатски въпрос за положението на язовир „ Студена ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Необходимите водни маси за питейно-битово водоснабдяване на гр. Перник и обитаемоте места в региона от бент. “Студена ”, според месечните поръчки на “Водоснабдяване и канализация ” ООД, гр. Перник, от началото на 2019 година, са в размер на 1,55 млн. м3/месец, като до сегашния миг се удовлетворяват предпочитано в цялостен размер с месечните графици.

Наличният размер на бент. „ Студена ” към сегашния миг е 9,4 млн. м3, което е 37,3% от общия му размер. За интервала м. септември – м. декември 2019 година за обезпечаване на питейно-битовото водоснабдяване от язовира са нужни 6,2 млн. м3. Предвид, че мъртвият размер на язовира е 2,4 млн. м3, размерът, който може да се употребява за питейно- битово водоснабдяване, без отчитане на постъпващ приток, е в размер на 7,0 млн. м3, прецизира министърът.

За 2018 година постъпилият приток в язовира е в размер 41,979 млн. м3, до момента в който за 2019 година – в интервала от м. януари до м. август в това число, постъпилият приток е едвам 11,702 млн. м3. което се равнява на прогнозния приток за доста суха по мокрота година (при 95%) – 11,740 млн. м3.

Предвид записания приток в язовир „ Студена ”, който от началото на 2019 година е в изискванията на доста суха по мокрота година, за попречване на обстановки, които могат да доведат до неподходящи последствия за водоснабдяването, посредством месечните графици за 2019 година, Министерство на околната среда и водите е подхванало ограничения.

Заявките на “Водоснабдяване и канализация ” ООД, гр. Перник се удовлетворяват с месечните графици па 100%.

Чрез месечните графици не се позволяват спомагателни размери за произвеждане на електрическа енергия, като Водноелектрическа централа преработва само употребяваните за питейно и промишлено водоснабдяване води. Поставено е изискване, при пораждане на спешни обстановки и при значително понижаване на дебита на извор “Сиреняците ” за региона на гр. Радомир да се подават до 250 000 м3 вода от извор “Врелото ” посредством ПС “Крапец ”, при пораждане на риск за облекчаване на питейното водоснабдяване, ще бъде лимитирано промишленото водоснабдяване, защото водовземането за питейно-битово водоснабдяване е предпочитано.

Предвид компетенциите на Министерство на околната среда и водите свързани с предупреждаване на способените институции, в Министерство на околната среда и водите всекидневно се проучва постъпващата от Национален институт по метеорология и хидрология прогноза за времето, количеството на падналите превалявания, предизвестия за рискови феномени и въздействието им върху оттока на реките и язовирите в България, се споделя още в отговора на Нено Димов. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР