До края на 2017-та година Комисията е проверила над 287

...
До края на 2017-та година Комисията е проверила над 287
Коментари Харесай

Евтим Костадинов, Комисия по досиетата: Установени са 15 192 агенти на Държавна сигурност при 287 780 проверени лица

До края на 2017-та година Комисията е проверила над 287 780 лица за принадлежност към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска. Това съобщи Евтим Костадинов – ръководител на Комисията за откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска (Комисия по досиетата), който взе участие в кръгла маса на тематика: „ Комисия по досиетата – настояще и бъдеще ”.

По думите на Костадинов най-наситени инспекции са били осъществявани в годините, когато в страната са били провеждани разнообразни типове избори. Председателят на Комисията акцентира, че наложителна инспекция на хора, участващи в ръководството на страната, до този миг са минали 141 985 български жители. „ Какво значи това? Това са хора, които по един или различен метод са взели участие в ръководството на страната и са минали тази наложителна инспекция ”, изясни Евтим Костадинов.

По думите му до този миг, въз основата на наличните архивни документи, Комисията е открила принадлежност общо на 15 192 лица, само че обществено оповестените са 12 404. „ Защо има разлика в тези две числа? Разликата е според условията на закона. Чл. 30 ал.1 т.1, не позволява на Комисията да оповести, да осведоми обществеността за принадлежност на лица, които са умряли. Това е главната причина за тази разлика ”, изясни ръководителят на Комисията по досиетата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР