До късно снощи продължиха протестите в Гърция срещу договора със

...
До късно снощи продължиха протестите в Гърция срещу договора със
Коментари Харесай

Сблъсъци между гръцки националисти и полицията в Солун

До късно нощес продължиха митингите в Гърция против контракта със Скопие за името Северна Македония. По време на демонстрациите се стигна и до конфликти с полицията, съобщи БНР.

Протестиращи гръцки националисти нападнаха с камъни полицията в Солун, която охраняваше конференция на деятели на ръководещата партия СИРИЗА. На форума се обсъждаше договорът за новото име на Македония. Полицаите отвърнаха на експанзията със сълзотворен газ и шокови гранати.

Ползите от контракта за името на Македония, подписан в Преспа, беше тематиката на конференция, проведена в панаирното градче в Солун. На нея участваха и депутати от ръководещата партия.

Над хиляда души с национални флагове и плакати “Македония е Гърция” се пробваха да влезнат в залата на конференцията. Полицията не ги позволи и частите на реда бяха замеряни с камъни. В отговор последва сълзотворен газ. Напрежението се ускори откакто към протестиращите се причислиха почитателите на футболния тим ПАОК.

Депутатът от Сириза Мутафидис се опита да беседва с протестиращите, които го нарекоха “предател” и отхвърлиха разговор.

Предполага се, че акцията с митинга е проведена от неофашистката партия “Златна зора”. Гръцки медии пък пишат, че в безредиците са взели участие почитатели на футболния тим ПАОК.

След като видяха, че няма да бъдат позволени до деятелите на Сириза и депутатите, протестиращите продължиха да хвърлят камъни против полицията в центъра на Солун и пред локалните офиси на Сириза.

Настъпи безпорядък, затвориха централната улица на града.

Задържани са четирима стачкуващи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР