До г.н Атанас Атанасов, Министър на културата на Р. БългарияКопия

...
До г.н Атанас Атанасов, Министър на културата на Р. БългарияКопия
Коментари Харесай

НД „Русофили“ до министъра на културата срещу спирането на руски телевизии в България

До г.н Атанас Атанасов, Министър на културата на Р. България

Копия до:

До господин Тошко Йорданов, ръководител на Комисията по просвета и медии в Народно събрание на Р. България

Г-жа Бетина Жотева, Председател на Съвета за електронни медии

До проф. доктор Диана Ковачева, Омбудсман на Р. България

Г-н Димитър Йотов, Председател на Комисията за отбрана на потребителите

Г-жа Снежана Тодорова, Председател на Съюза на публицистите в България

МОЛБА

Уважаеми господин Министър,

Уважаеми дами и господа;

Чрез управлението на НД „ Русофили “ наши членове се обръщат към Вас със изострен митинг против изключването на съветски канали от мрежите на някои сателитни и кабелни снабдители на платена телевизия, като Булсатком, да вземем за пример.

За нас този акт е абсурден. Споменатите снабдители се пробват да ни забранят да се осведомяваме от източници, за които ние сме абонирани и са осъществени заплащания по подписани контракти. Така се нарушават от една страна наши политически и конституционни права, а от друга се нарушават подписаните контракти.

Ясно е, че мотивът за прекъсването на съветските канали е военният спор сред Русия и Украйна, при който българската страна взе еднопосочно страната на Украйна. Известно ни е, че други страни като Литва и Полша също прибегнаха към този произвол. Опитът, който би трябвало да следва България, не дава никакво съображение на предоставящите услуга по разпространяване на телевизионни канали оператори, да се нарушават права.

Смешно звучи аргументът да вземем за пример на Булсатком, че спрените телевизионни канали са „ дезинформационни “. Позволете на феновете да преценят кои източници ги осведомят и кои ги дезинформират. Опитът да се сглоби някакво краткотрайно „ Министерство на истината “ повтаря по смешен метод една ера, за която бяхме уверени, че от дълго време е в историята и това е недемократичен акт.

Разпространението на съветски телевизионни канали посредством сателитни и кабелни снабдители на платена телевизия не се отнася и не въздейства на политиката и взетите решения от способените български управляващи.

Държим да подчертаем, че правата, от които ни лишават, са предпазени както от Конституцията на Р. България, по този начин и от редица закони. Ще изброим следните:

Конституция на Република България

Чл. 39. алинея 1 Всеки има право да показва мнение и да го популяризира посредством слово – документално или устно, посредством тон, изображение или по различен метод.

Чл. 40. алинея 1 Печатът и другите средства за всеобща информация са свободни и не подлежат на цензура.

Чл. 41. алинея 1 Всеки има право да търси, получава и популяризира информация. Осъществяването на това право не може да бъде ориентирано против правата и положителното име на другите жители, както и против националната сигурност, публичния ред, националното здраве и морала.

Конвенция за отбрана на правата на индивида и главните свободи

Чл.10, ал.1. Всеки има право на независимост на изразяването на отзиви. Това право включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и да популяризира информация и хрумвания без интервенция на държавните управляващи и без значение от границите.

Закон за достъп до социална информация

Чл. 4. алинея 1 Всеки жител на Република България има право на достъп до социална информация при изискванията и по реда, избрани в този закон, в случай че в различен закон е очакван специфичен ред за търсене, приемане и разпространение на такава информация.

Закон за радиото и малкия екран

Чл. 5 алинея 1 Този закон подсигурява самостоятелност на доставчиците на медийни услуги и на тяхната активност от политическа и икономическа интервенция.

алинея 2 Не се позволява цензурирането на медийни услуги под каквато и да е форма..

Чл.13, ал.1. Доставчиците на медийни услуги имат право да получават нужната им информация от държавните и общинските органи, в случай че тя не съдържа планувана от закон загадка.

ал.2. Доставчиците на медийни услуги са длъжни да употребяват тъкмо и нетенденциозно получената информация.

Закон за отговорностите и договорите

Чл.20а, ал.1. Договорите имат мощ на закон за тези, които са ги сключили.

ал.2. Договорите могат да бъдат променени, прекъснати, разваляни или анулирани единствено по взаимно единодушие на страните или на учредения, планувани в закона.

Уважаеми господин Министър,

Ръководството на най-голямата неправителствена организация в България НД „ Русофили “ се обръща към Вас с молба и гледище за отбрана на нашите членове, лишени от информация по груби политически съображения.

Надяваме се, че Вашата позиция на публичен бранител ще ни поддържа в битката за обикновени права в една страна, която от дълго време претендира за либералност.

Очакваме Вашето мнение.

С почитание,

28.02.2022 година Николай Малинов

гр.София Председател на НД „ Русофили “
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР