До фалит на Булгартрансгаз не може да се стигне. Това

...
До фалит на Булгартрансгаз не може да се стигне. Това
Коментари Харесай

Булгартрансгаз не може да фалира, убеден е Кирил Темелков

До банкрут на " Булгартрансгаз " не може да се стигне. Това съобщи пред БНР Кирил Темелков, заместник-председател на Българската газова асоциация и някогашен шеф на " Булгартрансгаз ". Коментарът му идва по отношение на въведената от страната върху вноса и преноса на съветски природен газ.

Ако има някакво влияние върху финансовото положение на " Булгартрансгаз ", то ще бъде в резултат на това, че сдружението е несъмнено като задължено лице за осъществяване на закона, разясни Темелков. То е несъмнено като такова, тъй като е локално лице в България и дава отговор за опериране на цялата газопреносна инфраструктура, добави някогашният шеф на компанията.

" Енергийните такси са наложени към лицата, които доставят до България съветски природен газ, само че защото главният ползвател във връзка с преноса е " Газпром ", а той не е регистриран в България като локално лице, не може да се отнесе акцизното законодателство към непознато лице. " Булгартрансгаз " има договорни връзки с " Газпром " и по тази причина той е избран за задължено лице по закона по събирането на енергийните вноски ", изясни Темелков.

Според него терзанията се синтезират в това, че в случай че " Булгартрансгаз " не успее да събере тези вноски, би трябвало да ги заплати. В тази връзка способените органи би трябвало да изследват контракта, защото закона е безусловно неразбираем, счита Темелков.
 Николай Денков отбрани таксата върху вноса и преноса на съветски газ
Николай Денков отбрани таксата върху вноса и преноса на съветски газ

Като образец дава контракта с " Боташ ", в който също има такса

По думите му, в случай че " Газпром " откаже да заплаща или съобщи, че няма да извършва закона, тогава задължено лице остава " Булгартрансгаз ".

Темелков недоумява за какво първо се приема закона, а по-късно се мисли дали и по какъв начин ще влияе, а също и по какъв начин ще се извършва.

Европейската комисия е известна със своята тромавост и години наред изследва такива обстановки по въздействието на пазара, посочи Темелков по отношение на поискания от Европейска комисия  огромен лист с документи на  " Булгаргаз ", в това число информация , обвързвана със съглашения и резервации на потенциал на турско-българската граница.
 Европейска комисия няма да се колебае да работи при нарушавания в контракта на
Европейска комисия няма да се колебае да работи при нарушавания в контракта на " Булгаргаз " с " Боташ "

Комисията разисква с България и новата такса върху преноса на съветски газ

Според Темелков въведените енергийни такси няма да окажат никакво влияние за потребителите на природен газ. Нито ще се стигне до прекъсване на доставките, нито се чака да влияе върху увеличението на цената, изключително в границите на зимния интервал, увери той.

По думите му други фактори могат да повлияят върху цените. Това, което може да се случи в резултат на дейностите на Европейска комисия, е да бъде наложена следващата глоба за неспазване на разпоредбите на единния европейски пазар. Тези наказания не са дребни, посочи Темелков. Ако се стигне до такава оценка, това ще бъде рецидив, а договарянията ще бъдат извънредно тежки, разяснява още някогашният шеф на " Булгартрансгаз ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР