До една година във всички училища ще има Wi-Fi мрежи

...
До една година във всички училища ще има Wi-Fi мрежи
Коментари Харесай

Всяко училище с безплатен интернет


До една година във всички учебни заведения ще има Wi-Fi мрежи с покритие в над 80% от класните стаи, даде обещание министърът на образованието Красимир Вълчев по време на кръглата маса "Образование 4.0 ", отдадена на дигитализацията на образованието в България, която се организира в столицата.

В нея се включиха още кметът на София Йорданка Фандъкова, еврокомисарят по цифрова стопанска система Мария Габриел, основният механически шеф и член на Управителния съвет на съорганизатора на събитието - VIVACOM - Радослав Златков. Директори и IT експерти показаха въведени сполучливо практики у нас и в чужбина. Сред тях бяха шефът на 119-о учебно заведение и някогашен зам.-министър на образованието Диян Стаматов, директорката на 18 СУ "Уилям Гладстон " Величка Стойчева, заместник-директорът по внедряване на технологиите в 51-о учебно заведение "Елисавета Багряна " Ива Асенова, създателят на "СофтУни " Светлин Наков, създателят и шеф на цифровата платформа Уча.се Дарин Маджаров и други

Не знаем какви специалности ще има след половин век, само че би трябвало да има надграждане, а не отказване - съчетаване на обичайното с новото, акцентира в словото си министър Вълчев. Човекът би трябвало да остане в центъра на образованието, а не технологията, би трябвало да свържем индивида с технологиите и да изградим обучение, което не убива, а развива обществените компетентности, добави той.

Мнение в същата посока изрази и кметът Фандъкова. Образованието не трябва да се дели на цифрово и недигитално, а на качествено и некачествено. А качество - акцентира тя - значи и потреблението на цифровите умения.

367 паралелки в 36 софийски учебни заведения образоват възпитаници в IT профил, сподели Фандъкова, която също бе министър на образованието, а актуалният - Вълчев, увери, че образованието по осведомителни технологии в цялата страна ще обгръща от ден на ден учебни заведения и възпитаници.

Част от дигитализацията е и оборудването на кабинетите с мултимедийни дъски и проектори - сега такива има в 13 хиляди стаи, и следва броят им да се усили. Ще подкрепяме учебните заведения да поддържат електронни дневници и електронни платформи, уточни Вълчев.

Предстои и образование на учителите, което да им помогне да преподават свободно благодарение на технологиите и сами да основават електронно наличие.

"За нас образованието е идея, за която се работи от години. Готови сме да партнираме с организации и институции, с цел да подпомогнем развиването на нашето общество и най-много на децата ", акцентира Радослав Златков. Във VIVACOM са уверени, че развиването на цифровите форми на образование покачва цифровата просветеност и води до по-добра реализация. Затова желанието им е "Образование 4.0 " да е началото на дълготраен план, който да помогне за навлизането на новите технологии в образованието и основаването на първите цифрови паралелки.

Форумът се организира в три разнообразни панела, представящи съответни сполучливи практики от българското учебно заведение, просветителната система и бизнес начинания, които подкрепят навлизането на новите технологии в класната стая. Бяха показани сполучливи решения като „ Smart school “ на VIVACOM. Платформата включва използването на облачни услуги при предпазена интернет среда, в която се дава достъп на учениците единствено до несъмнено наличие, належащо за образователния развой.

Участниците в кръглата маса се сплотиха към заключението, че цифровото обучение обгръща или включва най-малко един или няколко от следните детайли или композиция от тях: технологии в класната стая; електронни учебници; разбор на образованието благодарение на ИКТ; междудисциплинарно преподаване и образование благодарение на облачно съдържание; геймификация; отдалечено образование с присъствени срещи или напълно отдалечено обучение; онлайн образование и потребление на отворени просветителни запаси.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР