До една година ще можем едновременно да влезем в близко

...
До една година ще можем едновременно да влезем в близко
Коментари Харесай

Следваща спирка - банков съюз

До една година ще можем по едно и също време да влезем в " близко съдействие " и в ERM II, съобщи финансовият министър Владислав Горанов

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Последният взлом към еврозоната

България въпреки всичко ще кандидатства за ERM II, макар отрицателните сигнали от Брюксел. Силна акция може да усили възможностите ни
8 юни 2018
Борисов: До две седмици България ще подаде документи за чакалнята на еврозоната

Засега сигналите от Брюксел са спорни
6 юни 2018
Горанов: Ден след утвърждението за ERM II ще аплайваме за банковия съюз

Министърът на финансите пред " Капитал "
4 май 2018 Четири години след банкрута на КТБ и политическото решение България " неотложно " да стартира присъединение към единния европейски банков контрол в този момент, наподобява, това ще се случи. Катализаторът обаче е напълно друг – желанието на държавното управление да мине формалното, само че и най-трудно преодолимо затруднение по пътя към еврото – валутния механизъм ERM II.

България ще е първата страна, която се взема решение да тръгне в посока " тясно съдействие " с ЕЦБ, което е методът за страните отвън еврозоната да са в банковия съюз. Но в случай че успее да контракти ясни условия на старта, на финала ще има най-малко три позитива – допочистване на банковата система след инспекциите на Българска народна банка, репутационна облага поради самостоятелния външен контрол и шперц към еврозоната, която като се изключи че носи стопански изгоди е и натурален излаз от валутния ръб.

" През идващите дни ще има огромна експертна българска делегация в ЕЦБ. Крайният резултат, по този начин най-малко както аз си го представям, е, че до една година ние ще можем по едно и също време да влезем в " близко съдействие " и в ERM II ", съобщи предишния вторник финансовият министър Владислав Горанов.

Доскоро позицията на държавното управление беше, че ще кандидатства за банковия съюз в деня, в който получи " да " за чакалнята на еврозоната. Сега, наподобява, тактиката е заменена.

Защо по този път

Покрай европредседателството, положителната фискална кондиция на страната и политическата конюнктура в Европа при започване на годината София разгласи публично, че до края на юни ще подаде документи за чакалнята на еврозоната. Евентуален достъп до клуба на богатите страни ще е тип исторически външнополитически триумф за Бойко Борисов, който до момента не може да се похвали с такива.

В подмяна обаче България получи предусловие от западните си сътрудници – банковия съюз. Единният европейски банков контрол не е официално условие за ERM II, а е наложителен единствено за страните от еврозоната и чисто тактически кандидатстването за него отдалечава времето за присъединение към валутния механизъм. Заявление за банковия съюз се подава най-малко пет месеца преди мечтаната дата за влизане, като ЕЦБ може да изисква и спомагателна информация или да реши да организира задълбочена оценка на институциите, които ще надзирава (виж карето). За Франкфурт (а и страни като Франция и Германия) обаче това очевидно е тип в допълнение равнище на застраховка, че банковата система на страната е в добра кондиция и България няма да е идващият проблематичен член във валутния съюз.

За какво се борим

Предвид по-дългия период за подготовка преди формалното присъединение към Механизма за тясно съдействие и изявлението на Горанов, включващо " до една година ", разумният въпрос е дали България отсрочва подаването на документи за ERM II.

Финансовият министър не даде отговор в изказването си. Според източници от държавното управление един от разновидностите е България да изпрати тип писмо за планове, против което да получи кардиналното политическо единодушие от страните в еврозоната и ЕЦБ левът да се причисли към ERM II сега, в който страната влезе и в " тясно съдействие ". И тук са най-големите опасения на ръководещите - че процесът по присъединение към банковия съюз може да се протака във времето, а идната година има избори за европарламент, ще бъде заменено и управлението на ЕЦБ. България сега е и в връзка с Брюксел за така наречен пътна карта, в която са разказани уговорките за промени, които би трябвало да направи страната, и е значимо те също да са съответни, с цел да не дават поле за тълкования.

В тази посока бяха и обществените пояснения на Горанов: " Трябва и уговорките, които се поемат към нас или най-малко диалозите, които водим с нашите сътрудници, да бъдат твърди, с цел да не се стига до тази, ще го нарека, безкрайна игра, която виждаме с Шенген. Но имаме увереност и подготвеност да минем по този път. "

Така, въпреки и след сръчквания от Брюксел и Франкфурт държавното управление съумява да влезе в релси към най-полезния за страната път. Въпреки негативите на кардинално равнище като загуба на суверенитет банковият съюз дава най-бързата рецепта фиаското КТБ да бъде забравено, а другите тлеещи проблеми в банковия бранш изчистени. Позитивно е и че макар серията политически крошета по първичния им проект българските ръководещи съумяха този път бързо да се прегрупират и да запазят възможностите за ERM II.
Какво е " тясно съдействие "

За страните отвън еврозоната методът да вземат участие в банковия съюз е посредством Механизма за тясно съдействие. Чрез него Българска народна банка се съгласява да съблюдава всички рекомендации на ЕЦБ, да трансферира надзора над трите най-големи банки (към момента това са Уникредит Булбанк, Банка ДСК и ОББ), като Франкфурт може по своя самодейност да поеме и надзора над всяка друга банка в страната. Българска народна банка ще продължи да надзирава всички останали банки на локалния пазар, само че по единна методика с ЕЦБ.

Минус на сходен ход е, че българските банки ще са без достъп до механизмите за ликвидна поддръжка на ЕЦБ, а страните в " тясно съдействие " нямат глас при окончателното взимане на решения по надзорни въпроси в ЕЦБ. Плюс, че страната ще завоюва по-високо доверие в надзора над локалните банки и шперц към вратата за еврозоната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР