До една година изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на р.

...
До една година изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на р.
Коментари Харесай

Нов кораб ще бъде закупен догодина за маркиране на плавателния път по Дунава

До една година изпълнителната организация "Проучване и поддържане на р. Дунав " (ИАППД) ще закупи нов транспортен съд за маркиране на плавателния път по реката. Това оповестиха от ИАППД.

Агенцията е сключила контракт с реализатор за покупка на транспортен съд за маркиране на корабоплавателния път в общия българо-румънски сектор на река Дунав. Плавателният съд е на стойност 5 150 000 лв. без Данък добавена стойност и ще се извърши по план "FAIRway Danube ", финансиран по Механизма за свързване на Европа. Срокът за строителство е една година.

Специализираният транспортен съд ще слага плаващи навигационни знаци (шамандури), които указват границите и направлението на фарватера /плавателния път/ на реката, ограждат трудности, уреди и сериозни сектори. С резултатите от активността на кораба ще се актуализира навигационно-пътната конюнктура, ще се сформира нужната информация за възобновяване и допълнение на електронно-навигационните карти, нужни за обезпечаване на безвредно мореплаване.
Максималното прегазване на плавателния съд ще бъде до 1,4 м, минималната скорост - не по-малка от 18 км/час, потенциалът на товари ще бъде от 15 тона, като ще има опция за разполагане на най-малко 10 огромни шамандури. Корабният екипаж ще бъде от осем души.

В рамките на същия план ще бъде доставен и изследователски транспортен съд, както и девет автоматизирани хидрометеорологични станции, които ще се инсталират в трите най-критични сектора на река Дунав.

Основната цел на "FAIRway Danube " е хармонизираното поддържане на плавателния път в страните Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, България и Румъния. Шестте страни са сътрудници по плана, като бюджетът на ИАППД в него е 7 018 800 евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР