До един месец ще е готов докладът по отношение на

...
До един месец ще е готов докладът по отношение на
Коментари Харесай

Иван Иванов: КЕВР стриктно спазва сроковете за публикуване на ценовите заявления на дружествата


До един месец ще е подготвен отчетът във връзка с лицензията на ЧЕЗ Електро. Това заяви ръководителят на КЕВР Иван Иванов. По думите му работната група, която ревизира събитията към процедурата за лишаване на лицензията на ЧЕЗ Електро към този момент е подготвена. Предстои правене на отчет от работна група и надлежно прекосяване през публично разискване. През идната седмица следва да бъде осъществена инспекция на капиталовата стратегия на сдруженията. Председателят на КЕВР в допълнение отхвърли изказванията както за задържане на цената на електрическата енергия.
.

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) прецизно съблюдава периодите, които касаят публикуването на заявките на енергийните сдружения. Това съобщи ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов на особено свикана конференция, на която бяха разяснени разпоредбите, към които се придържа регулатора. Иванов изясни, че всички енергийни сдружения подават заявки до 31 март, след което специалисти на комисията в границите на 7 дни се ревизира пълнотата на подадените заявки и в случай че има изчезнали документи, посредством противоположна връзка се изискват, като се дават нови 7 дни на тези сдружения, които би трябвало да си докомплектоват документите.

Едновременно с това от сдруженията се изисква да показват с изключение на цялостната версия на заявката за цени, по които работят специалистите от комисията и неповерителна версия, която се разгласява на интернет страницата на КЕВР, сподели Иванов. Той посочи, че при следене на тези периоди се получава, че до края на деня на 16 април те са длъжни да дават тези документи и на 17 април е датата, на която ще бъдат оповестени ценовите заявки на сдруженията.

Освен заявките КЕВР в таблица е разгласява финалните ценови заявки на обособените сдружения – производителите за цена на електрическа енергия, разпределителните – за цени за транспорт и достъп и снабдителните – за цените за доставяне с електрическа сила.

„ Това е първият мой коментар, тъй като беше обсъждано и манипулативно бе декларирано, че КЕВР крие заявката за цени на едно от сдруженията “, сподели ръководителят на регулатора, като изрично съобщи, че използването на условията за всички са идентични.

По отношение на писмото до водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, Иванов сподели, че това, което е подадено „ изцяло подхожда на това, което е поискано в писмото “ и касае единствено едно сдружение - повишаването на цената за битовите консуматори за ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ Разпределение. „ В моя таблица са дадени цените на ЧЕЗ Електро за битовите консуматори и тъй като битовите консуматори имат опция да разполагат със средства за техническо премерване, т.е. Електромер с две скали, или с една канара в самото заявление са показани двете варианти. По същия метод е и за ЧЕЗ Разпределение е посочена цена за достъп и цена за транспорт “. В отговор на риторичен въпрос за предоставената информация на Корнелия Нинова, ръководителят на КЕВР се базира на текстове от конституцията и от Правилника за активността на Народното събрание.

В допълнение Иван Иванов разяснява, че посредством изявления в български вестници с потребление на направените оферти на две сдружения е направено манипулативно подстрекателство, че това ще бъде покачването на цената на електрическата енергия за българските консуматори. „ По създание аз преглеждам тези повтарящи се внушения като форма на напън върху самостоятелната КЕВР “, сподели Иван Иванов. Той повтори, че като единствен самостоятелен орган, който се произнася за цената на електрическата енергия в България е точно КЕВР и „ всевъзможни мнения от лица, организации и партии, отвън комисията не могат да бъдат считани за достоверни “.

В допълнение Иванов удостовери присъединяване на регулатора на идващото съвещание на краткотрайната комисия за ЧЕЗ, където в това число ще бъдат дадени и уточнения във връзка с процедурата за лишаване на лицензията на ЧЕЗ Електро. Припомняме, че лицензията на сдружението бе подложена на преразглеждне през 2014 година, когато имаше взрив на ВЕИ и НЕК не можеше да се разплаща с електроразпределителните сдружения за зелената сила.

В отговор на въпрос за бъдещото присъединяване на Топлоелектрическа централа „ Варна “ на електроенергийния пазар, ръководителят на КЕВР посъветва да се изчака публикуването на заявката на сдружението.

Иван Иванов отхвърли да разяснява каквито и да са въпроси във връзка с нарастването на цените на електрическата енергия. В същото време, отговор на въпрос на каква база декларира, че няма да има сензитивно нарастване, даде за образец последните години, в които енергийните сдружения са желали скок от 20 до 52 %, само че КЕВР не е позволила повече от 1,5%. „ Политиката, която води КЕВР е консервативна “, сподели Иван Иванов. „ По веригата от производителя до потребителя, комисията регистрира единствено нужните разноски. Това ми дава съображение, да заявя, че българските жители и бизнеса би трябвало да са спокойни “, сподели Иванов. Той отхвърли и изказванията за изкуствено задържане на цената на тока.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР