До един месец ще бъде готов законът за приемане на

...
До един месец ще бъде готов законът за приемане на
Коментари Харесай

До месец ще бъде готов законът за приемане на еврото у нас

До един месец ще бъде подготвен законът за приемане на еврото у нас. Това оповестиха от Министерството на финансите по време на полемика, отдадена на влизането на България в еврозоната. От икономическия и обществен съвет към държавното управление се сплотиха към тезата, че страната ни би трябвало да одобри еврото най-късно на 1 януари 2025 година.

Три са главните провокации пред България по пътя ѝ за еврозоната. Първо, би трябвало да бъдат признати нужните закони, с цел да дава отговор нормативно и институционално страната на условията.

" Вярвам, че Народно събрание ще извърши своите задължения в най-скорошен порядък и ще одобри нужните законодателни актове ", сподели Росен Желязков - ръководител на Народно събрание.

" Макар през предходната година да имаше спекулации, че България надали не ще влезе принудително в еврозоната, България ще влезе тогава, когато всички ние свършим работата, която е пред нас ", сподели служебният вицепремиер Атанас Пеканов.

Второто предизвикателство пред страната е да извърши критериите за влизане в еврозоната, а точно да се оправи с високата инфлация и да не допусне високо равнище на недостига в държавния бюджет.

" Постигането на инфлационния аршин е предизвикателство за страната поради относително ниското равнище на цените спрямо цените от Европейски Съюз и страните от еврозоната, би трябвало да се означи, че стопанската система на страната ни е над 3 пъти по енергийно интензивна от останалите стопански системи в Европейски Съюз ", сподели Методи Методиев - длъжностен зам.-министър на финансите.

Третото предизвикателство пред страната е да бъдат уверени хората в изгодите от въвеждане на единната европейска валута.

" Нашето общество има потребност от сходни полемики, в които всички сме тук, представители на разнообразни институции на синдикати, на работодатели, с цел да можем да отговорим умело и искрено на всички въпроси ", сподели Нина Стоянова - подуправител на Българска народна банка.

Предстои и провеждането на обширна осведомителна акция, която да изясни на хората какви са изгодите от приемането на общата европейска валута..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР