До един месец от произвеждането на изборите президентът трябва да

...
До един месец от произвеждането на изборите президентът трябва да
Коментари Харесай

До месец след изборите президентът трябва да свика първото заседание на 48-ото НС

До един месец от произвеждането на изборите президентът би трябвало да свика първо съвещание на определеното Народното събрание, плануват периодите, посочени в Конституцията на България. Това изясни в ефира на Българска национална телевизия преподавателят по конституционно право в Софийският университет доц. Наталия Киселова.

Тя допусна, че това ще се случи и по-рано, защото в неделя би трябвало да бъде оповестен персоналният състав на Народното събрание. Списъкат на депутатите би трябвало да бъде обнародван в Държавен вестник. Новосформираният парламент може да продължи да работи в границите на два месеца.

" Разбира се с ангажимента, че в случай че не се бърза с връчването на първия, респективно на втория мандат, е допустимо над два месеца да бъде проточена процедурата. Но в действителност, съгласно мен, преди да се стигне до връчване на първия мандат, е належащо в границите на консултациите с всички парламентарни групи да се направи избран драфт на най-важното, което е належащо. Законът за бюджета е един от най-важните, само че би трябвало да бъдат признати дефинира закони, с цел да постъпят пари от Плана за възобновяване ", подчертава доцент Киселова. 

По думите й, не всички партии, които са получили посланичество в бъдещия парламент, са декларирали безапелационни позиции. " Да се надяваме, че предстоят първо диалози, а по-късно може би и по-сериозни договаряния за сформиране на държавно управление ", уточни тя.

Според нея казусът е в качеството на политическите партии, а не толкоз в правната уредба. " Ако партиите доближат болшинство от 2/3 дано първо образуват напълно Висшия правосъден съвет и инспектората, а по-късно да помислят за по-сериозни действия като промени в Конституцията ", посъветва тя. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР