До две седмици Софийският градски съд трябва да излезе с

...
До две седмици Софийският градски съд трябва да излезе с
Коментари Харесай

СГС решава за регистрацията на ПП до две седмици

До две седмици Софийският градски съд би трябвало да излезе с решение дали ще записва “Продължаваме промяната” като партия. Заседанието бе извършено в петък, а като юрист се яви някогашният началник на Народното събрание Никола Минчев.

Само 10-ина минути продължи правосъдното съвещание. Във връзка със разногласието за името “Продължаваме промяната”, за което пред Патентното ведомство претендира и кметът на Добрич Йордан Йорданов, Минчев разяснява, че проблем няма. Той показа и документ за уникалност на името.

Адвокат Марин Пандов добави, че е извършено учредително заседание, на което са участвали 587 души, а изискуемият най-малко е 500. Имало и правилник, както и конструкция, посланичество и цели на партията. Зам. градският прокурор на София Милен Ютеров се съгласи, че всички документи са налични и изиска от съда да допусне вписването. Затова не се чака прокурорът да стачкува решението за регистрация на “Промяната”.
А арбитър Никола Чомпалов разгласи, че ще се произнесе до 14 дни.

Това прави ден след приключване на периода (17 август), в който партиите би трябвало да подадат документите си за независимо присъединяване на предварителните парламентарни избори на 2 октомври.

Според Изборния кодекс те внасят заявките си в ЦИК до 45 дни преди датата на вота. Всъщност главната спънка “Промяната” да се яви със лична регистрация е друга наредба на кодекса - че партиите внасят уверение за настоящо положение към датата на ориентиране на изборите Президентският декрет е от 2 август и по този начин няма опция групировката на Кирил Петков и Асен Василев наесен да се яви сама, даже съдът да се произнесе в скъсен период по регистрацията ѝ.

На изборите през ноември тя се яви с “Волт” на Настимир Ананиев, “Средна европейска класа” на Константин Бачийски и “Политическо придвижване социалдемократи”. Лидерите на първите две мандатоносителки станаха депутати от Политическа партия.

По същия метод съгласно уверенията на водачите ѝ ще постъпи и в този момент.

“Дали регистрацията ще е подготвена в точния момент за изборите, не е проблем за нас въобще. Не беше проблем за предишния избор, тъй че сигурно няма да е и за този”, разяснява Никола Минчев.

“Продължаваме промяната” още не са взели решение за възможна предизборна коалиция с “Демократична България”, заяви някогашният парламентарен началник. Първоначално трябваше управлението ѝ да се събере до края на тази седмица, само че от думите му стана ясно, че съвещанието, на което тематиката ще се разиска, се отсрочва за идната.
Минчев отговори и на въпроси отвън партийното строителство.

“Надявам се доста това да не са подготвителни дейности за връщане на контракта с “Газпром”, който по този начин или другояче не искаше да го изпълнява”, отвърна той, запитан дали и “Промяната” вижда дейностите на служебното държавно управление като “чистки и реваншизъм”, както те бяха избрани от Българска социалистическа партия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР