До две седмици грипът ще обхване всички региони в страната,

...
До две седмици грипът ще обхване всички региони в страната,
Коментари Харесай

От последните минути! Заповедта влиза в сила! Обявиха епидемия в първи български град!

До две седмици грипът ще обхване всички райони в страната, разгласи доцент Ангел Кунчев

Заболеваемостта от грип в някои от регионите у нас пораства бързо. Днес районният щаб в Бургас обяви зараза.

Растат данните в Пазарджик, Варна, Ловеч, Шумен. Ситуацията е динамична и не се знае кой ще е идващият район, който ще разгласи зараза. В рамките на две седмици грипът ще обхване всички райони. Това съобщи на брифинг пред медиите основният здравен държавен контрольор доц. Ангел Кунчев, предаде БНТ.

Заповедта за Бургас влиза в действие от 12 до 17 януари в това число, оповестява Българска национална телевизия.

Мерките, които влизат в действие са прекратяване на свижданията в лечебните заведения, засилен филтър в детските градини и ясли, прекратяване на профилактични прегледи и имунизации, и прекратяване на присъствените образователни занятия. Учениците ще учат онлайн.

Близо 35% от малчуганите в детските градини отсъстват по болест, сподели кметът на Бургас Димитър Николов.

По думите му за разлика от други години вълната стартира от изток, а не от огромните градове. Данните в София са относително ниски. Разбира се има повишение, само че те са надалеч от епидемиологични равнища, сподели доцент Кунчев.

Предприемат се противоепидемични ограничения във връзка с лечебните заведения, отсрочване на имунизациите, на работата на детски и женски съвещания, възбрана за свиждания по лечебните заведения, ограничение на деянията с публичен темперамент, където се събират доста хора.

Доц. Кунчев съобщи, че тазгодишната зараза стартира по-рано. Има паралелна циркулация на гриповете " Виктория " и " Дарвин ". Има и първи изолации на грипен вирус вид Б. Той рядко има потенциалът да е водещ и да провокира зараза, сподели още основният здравен държавен контрольор.

От 12 януари в област Бургас е обявена грипна зараза. Това става с решение на Регионалния пандемичен щаб. Преустановяват се плановите съвещания на здрави бременни дами и кърмачета, както и на всички профилактични прегледи и имунизации. Препоръчва се на здравните заведение да плануват разширение на легловата база на вътрешните отделения за сметка на други отделения за банкет на пациенти с грип и следгрипни затруднения.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР