До два месеца след промените в закона бъдещите висшисти ще

...
До два месеца след промените в закона бъдещите висшисти ще
Коментари Харесай

Връщат таксите на студентите за втория семестър

До два месеца след измененията в закона бъдещите висшисти ще си получат парите
С 12% повече са завършващите висше

До два месеца след приемане на промени в Закона за висшето обучение на студентите и докторантите ще бъдат върнати таксите за втория учебен срок, увери министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Мярката ще обхване към 144 хиляди студенти. Таксите на тези студенти са обезпечени със 150 млн. лева от бюджета за 2024 година, изясни министърът, като посочи, че половината от средствата ще покрият таксите за втория учебен срок на тази образователна година, а другата част от сумата ще бъде ориентирана към таксите за първия учебен срок от идната образователна година.

Средната такса за образование на студентите държавна поръчка през предходната година е 1050 лева, означи проф. Цоков.
За 10 години с 12% е повишен процентът завършващите висше обучение, които се обезпечават в България - в този момент той е 86%, посочи още просветния министър. Според данни от рейтинговата система междинният приход на приключилите висше обучение е 2200 лева А единствено преди 5-6 години той е бил 950 лева

Министърът подсети и годишния отчет на Организацията за икономическо съдействие и развиване, за която България е кандидат-член. Един от неприятните за нас знаци е, че 17% от младежите сред 18 и 25 години нито учат, нито работят, нито се занимават с действия, свързани с неофициално обучение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР