До два месеца ще има яснота за това откъде ще

...
До два месеца ще има яснота за това откъде ще
Коментари Харесай

Шишков: До два месеца ще е ясно трасето на АМ Струма през Кресненското дефиле

До два месеца ще има изясненост за това от кое място ще премине трасето на Автомагистрала " Струма " при Креснеското дефиле като това ще бъде несъмнено от екологичните ограничения. Това съобщи в " Денят стартира " районният министър Иван Шишков.

Той посочи, че пътният възел, чието доизграждане стартира този месец, по никакъв метод не предопределя трасето. Той посочи, че няма да се заплаща задатък за сектора през Креснеското дефиле преди да стане ясно от кое място ще мине трасето. Допълни, че се бърза, с цел да не се пропусне нов програмен интервал от 4 години.

" Това е кръгово придвижване, част от което не е построено. Много беше значимо да спасим процедурата за Оценка на въздействието върху околната среда, с цел да спечелим време, каквото и да е решението за трасето. Автомагистрала " Струма " беше подмятана във времето и отлагана от един програмен интервал към различен. Мисля, че към този момент за всички е ясно, че не би трябвало повече да подхвърляне във времето на нито един инфраструктурен обект, в това число и Автомагистрала " Струма ", и Автомагистрала " Европа ", сподели Шишков.

За митингите, които съпътстваха първата копка на доизграждането на пътния възел, Шишков съобщи, че фокусът им е преместен към опазването на бизнес ползите в региона - по-конкретно на карайпътните заведения и рафтинг услугите.

" Задавате ли си въпроса всички тези заведения по какъв начин са издигнати безусловно в реката? Значи желаеме да пазим природата, само че едни ще я пазят повече, а други - по-малко. Част от тези градежи са противозаконни и те имат терзания за свързаността с техните обекти. И аз не мисля, че би трябвало да се съобразяваме с няколко противозаконни ресторанта и с някаква активност, която не е контролирана. ДНСК е правила инспекция и тъй като всички градежи там са в пълномощията на Общината, ние сме уведомили кмета ", уточни Шишков.

Регионалният министър разгласи още, че е разпоредил на АПИ да започва процедура по Оценка на въздействието върху околната среда за построяването на Автомагистрала " Рила " и на тунел под прохода Петрохан. Според него тези два инфраструктурни обекта могат да се построят посредством концесия.

" Концесионерът не може да краде от себе си. Ако един концесионер построи една автомагистрала и би трябвало да я поддържа 30 години, тогава няма да търсим какъв брой асфалт липсва ", аргументира се Шишков./бнт.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР