До два месеца се очаква Върховният касационен съд да реши

...
До два месеца се очаква Върховният касационен съд да реши
Коментари Харесай

До 2 месеца ВКС трябва да реши окончателно делото за тежката катастрофа в Шумен

До два месеца се чака Върховният касационен съд да реши дефинитивно делото за тежката злополука на кръгово кръстовище в Шумен. Инцидентът стана във вечерните часове на 28 септември 2022 година на бул. „ Цар Симеон Велики “ в града. При злополуката почина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена получи междинна телесна щета. Подсъдим за случая е Жечко Кюркчиев от Шумен.

От съда в Шумен Кюркчиев получи три години и четири месеца затвор, а Апелативният съд във Варна понижи присъдата на три условни години, с пет години изпитателен период. Делото е формирано по тъжби на роднините и по митинг на прокуратурата.

С последната присъда Кюркчиев е с отнета брошура за пет години и четири месеца. Делото на първа инстанция мина по съкратената процедура, защото мъжът призна обстоятелствата в обвинителния акт.

Прокуратурата и роднините желаят от висшия съд анулация на решението на съда във Варна и връщане на делото за ново разглеждане.

В жалбата на околните на починалата жена са декларирани доводи за това, че решението е постановено при позволени основни нарушавания на процесуални правила. Това е довело до ограничение на правата на страните, които не са били отстранени, както и до липса на претекстове.



Също по този начин се показва, че на Кюркчиев е наложено очевидно незаслужено наказване, както и че условното наказание е приложено погрешно.

Преди началото на правосъдното съвещание пред Съдебната палата се събраха близки на починали при произшествия. Те упорстват за тежки санкции.

В правосъдната зала Кюркчиев сподели, че осъзнава виновността си, съжалява за случилото се и желае да бъде при фамилията си, както и да учи.

Защитникът му счита, че условната присъда е обективна, тъй като младежът има психологично разстройство, появило се след случая, също така не е осъждан.

Бащата на починалото 22-годишно момиче - Анатоли, съобщи, че има вяра, че правосъдната система ще има своето равнище, за може освен за този случай, а за всички сходни да се даде религия на хората.

Анатоли Накев, татко на Светомира: " Чухме доскоро и вие, и ние в правосъдна зала, че обвиненият съжалява, извинява се. Ние родителите, които нашите деца ги няма, по какъв начин би трябвало да приемем едно сходно опрощение или то не е опрощение, то е опрощение в актуалната обстановка. Как би трябвало да го одобряваме? Ние всеки ден живеем с една мисъл, че нашето детенце го няма и би трябвало ли да се съгласяваме с всички тези решения, които се взимат. Никога няма да го създадем! Няма родител, който да е удовлетворен на сходни решения. Продължаваме да бъдем дипломатични, търпели и ида изчакаме решението на Върховен касационен съд. "

Петя Иванова, съдружие " Ангели на пътя ": " Това е цялостен парадокс и персонално мое мнение е, че е с корупция. То е мнение на огромна част от обществото, че е корупция. Не може да се даде условна присъда в този случай. "



фотоси: Българска телеграфна агенция


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР