До два дни трябва да приключи проверката в болницата в

...
До два дни трябва да приключи проверката в болницата в
Коментари Харесай

Случаят с починалата родилка: 2 проверки установят има ли грешка в лечението

До два дни би трябвало да завърши инспекцията в болничното заведение в Благоевград по случая с умрялата след затруднения от ковид 43-годишна бременна жена. Тя е постъпила за лекуване в многопрофилната болница предишния понеделник.

Дали има неточност в лекуването следва да открият две инспекции – вътрешноболничната и тази назначена от Медицински контрол.

От МБАЛ Благоевград настояват, че е направено всичко допустимо да бъде избавен живота на дамата. Тя постъпва в болничното заведение в усложнено положение в понеделник, още същия ден я настаняват в реанимация. Свикана е била и специфична лекарска комисия, с цел да се назначи най-правилното лекуване.

Направен е също и опит дамата да бъде превозена до лечебно заведение в София, настояват от управата на благоевградската болничното заведение. Въпреки това, в събота тя е умряла.

А дали има неточност в лекуването, следва да открият две инспекции – вътрешноболничната и тази назначена от Медицински контрол.

Няколко дни преди да постъпи в болничното заведение в Благоевград 43-годишната бременна дамата е била с температура и недоволства.

" Състояние като грипно, кашля ", сподели братът на умрялата жена Иван Палевски.

" Жената ме е потърсила в петък, аз незабавно съм я посъветвал да постъпи в болница. За мен беше идеалният вид още в петък хората да постъпят в болница и надлежно сътрудниците да ги насочат там, където би трябвало ", сподели персоналният доктор на умрялата жена доктор Димитър Джупанов.

В понеделник бременната жена е призната за лекуване в благоевградската държавна болница.

" Трудно дишане, температура, лека цианоза, недобро положение. Предвид тежкото й положение незабавно я насочих към реанимация ", сподели шефът на МБАЛ - Благоевград Огнян Митев.

Близки на дамата описаха, че даже били помолени да купят медикаменти за болната и да ги занесат в реанимация.

" Купили са хапчета, дали са ги. Другия ден ни накараха и кръвна плазма да дадем ", описа братът на умрялата жена Иван Палевски.

" Има редки случаи при липса на медикаменти в аптеката и при неотложност от приложението им може да се изпишат медикаменти, само че категорично би трябвало да се изясни, че околните би трябвало да си вземат фактура, която се осребрява в касата на болничното заведение ", сподели шефът на МБАЛ-Благоевград Огнян Митев.

Въпреки лекуването, положението на дамата се влошило, като от болничното заведение в Благоевград настояват, че са създали опит да преведат бременната за лекуване в столично профилирано заведение.

" Категорично споделиха, че няма опция, заради това, че леглата и при тях са заети, само че другото ", сподели шефът на МБАЛ-Благоевград Огнян Митев.

От Майчин дом споделиха за Българска национална телевизия, че са назначили инспекция по случая. В околните дни се чакат и резултатите от инспекциите в болничното заведение в Благоевград.

Паралелно се правят две проверки по отношение на лекуването на дамата, вътрешноболнична и тази на Медицински контрол.

В болничното заведение в Благоевград се лекуват още три бременни дами с ковид. Две от тях са с леки признаци, една в приблизително тежко положение.

Автор: Антония Сукалинска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР