До дни трябва да започне укрепването на тютюневия склад на

...
До дни трябва да започне укрепването на тютюневия склад на
Коментари Харесай

До дни започва укрепването на исторически имот

До дни би трябвало да стартира укрепването на тютюневия склад на улица " Одрин 8 " в Пловдив. Това са дали обещание неговите притежатели на среща с локалната власт. Това е последната пролонгация, която те ще получат преди общината да стартира спасяването на постройката със лични средства, прецизира Българска национална телевизия. Сградата–паметник на културата, беше на половина разрушена от новите притежатели с концепцията на мястото ѝ да бъде изградeна съвременна постройка.

Сагата с тютюневия склад започва преди пет години, когато в почивен ден багери започнаха разрушаването на културната полезност. Събарянето беше спряно с жива верига и намесата на институциите. Последваха правосъдни каузи, а в това време внушителната сграда, въодушевила Димитър Димов, за романа " Тютюн ", остана полуразрушена.

Собствениците трябваше да я укрепят неотложно. Уговореният нов период това да се случи изтича във вторник. " Аз считам, че в случай че те не спазят този период, търпението на обществото задоволително се е изчерпало и в последна сметка те ще си получат акта за неспазване на периода. Аз в действителност се надявам те да стартират укрепяне на оживелите елементи незабавно ", сподели арх. Димитър Ахрянов – основен проектант на Община Пловдив.

Полуразрушената постройка няма да бъде надстроявана и фасадата ще върне достоверния си тип. Проектантите ще дадат оферти по какъв начин да бъде възобновена вътрешността. " Дадох рекомендация дървената структура, която все още е разрушена, по някакъв метод да бъде експонирана в това вътрешно пространство, тъй че да остане една безапелационна диря какво е представлявал този склад, по какъв начин е функционирал ", сподели арх. Петър Петров – шеф на Национален институт за недвижимо културно завещание.

Очаква се в останалите тютюневи хранилища на улица " Иван Вазов ", които горяха, също скоро да кипи живот. В общината към този момент са постъпили планове за възобновяване на част от постройките.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР