До дни трябва да бъде обявен списъкът на съдиите, пожелали

...
До дни трябва да бъде обявен списъкът на съдиите, пожелали
Коментари Харесай

Без фигурата на главния прокурор се появяват 28 малки главни прокурорчета по областите?

До дни би трябвало да бъде разгласен описът на съдиите, поискали да са ad hoc прокурори. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на правораздаването Атанас Славов.

Относно чуването в комисията на Европейския парламент по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи той уточни, че Иван Гешев е трябвало да продължи половин час, само че е траяло едвам 15 минути, до момента в който това на Министерството на правораздаването е било един час вместо плануваните 30 минути. Самият Славов се е присъединил онлайн, с цел да запознае комисията с решението и причините на Висш съдебен съвет за отстраняването на основния прокурор.

" Председателстващата беше доста сюрпризирана, че при висяща процедура той е решил да отиде. Създаде се чувство, че наличието му е наложително, при висяща процедура. Дори госпожа Инт Велт му сподели: " Ама по какъв начин по този начин сте тръгнали, в случай, че има висящо произвеждане ", изясни министърът.
 Партиите се събират да бистрят ще отстранен ли фигурата на основния прокурор
Партиите се събират да бистрят ще отстранен ли фигурата на основния прокурор

Да му се лимитират пълномощията, или да се отстрани изцяло

Относно изказванията на за " значими и смущаващи обстоятелства ", Славов разясни, че двете чувания са били разграничени. По негови думи значимото било не да се основава чувство, че непрекъснато има нови разкрития, а да се работи и има нови обвинителни актове.

На въпрос дали, откакто е чул чуването, чака да има разкрития, свързани с корупция по високите етажи на властта, той отвърна, че " най-големият проблем на управлението на прокуратурата, изключително по времето на Гешев, е селективното включване и изключване ".

" Когато решат - работят. Видяхме свръхактивното в последните седмици. А какво правеха в миналите четири години. Този въпрос му беше заложен и по време на чуването ", означи Славов.

Той съобщи, че главният акцент на комисията е бил: " Защо чак в този момент? ". Разумен отговор на този въпрос нямало.

Запитан кой ще извършва функционалностите на основен прокурор, откакто, Славов уточни, че това лице би трябвало да бъде несъмнено от Висш съдебен съвет.

По негови думи неналичието на доверие - под 10% в органа, е извънредно обезпокоително за цялата система.
 Кабинетът чака правосъдната промяна да продължи след освобождението на Гешев
Кабинетът чака правосъдната промяна да продължи след освобождението на Гешев

Според правосъдния министър няма спънки Радев да се произнесе в рационален период

Отделно, пред bTV заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев съобщи, че основният прокурор Иван Гешев евентуално е питан за " Барселонагейт " и златните кюлчета . Той самият обаче не останал с усещане от диалозите с европейските депутати дали Гешев е споделил нещо ново.

Това, което може да се направи като извод, е, че в случай че Гешев е приказвал не повече от 15 минути, надали е имало някакви сензационни разкрития от негова страна, изясни Дечев, който не е забелязал сюрпризирани лица и хора, които са чули нещо сензационно от изказванията на обвинител номер едно.

Дечев не е приказвал за нови обстоятелства, а е срещнал европейките депутати с и заместниците му като част от измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и концепциите за смяната на Конституцията, които за тях имат значение.
 В президентството към този момент умуват по предлагането на Висш съдебен съвет за Гешев
В президентството към този момент умуват по предлагането на Висш съдебен съвет за Гешев

Предложението за предварителното освобождение на основния прокурор е заведено в деловодството

Това, което направило усещане на депутатите от Европейския парламент за случаи, които се знаят от години, внезапно се появила необикновена изненадваща интензивност от страна на основния прокурор и институцията на прокуратурата, уточни заместник-министърът на правораздаването.

Относно концепцията за Дечев прикани, че би трябвало деликатно да се пипат такива промени, тъй като това крие доста опасности. " Вратата за полемики за това дали да се отстрани фигурата на основния прокурор, е отворена. Ако се отстрани основният прокурор, има риск да се стигне до феодализация на прокуратурата и вместо един основен прокурор, да се появят 28 дребни основни прокурорчета в регионалните градове ", предизвести Дечев.

Той упорства да се резервира длъжността на основния прокурор. Изключително рискова е концепцията основен прокурор да се избира от целия народ. Този състав на Висшия правосъден съвет (ВСС) е злепоставен и не би трябвало да избира нов основен прокурор, посочи още Емил Дечев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР