До дни теглят номерата на партиите в бюлетините. Това стана

...
До дни теглят номерата на партиите в бюлетините. Това стана
Коментари Харесай

НА ЖИВО: ЦИК: До дни теглят номерата на партиите в бюлетините

До дни теглят номерата на партиите в бюлетините. Това стана ясно на брифинг на ЦИК.

На 27 септември ще бъде изтеглен жребият с номерата на всички партии и коалици. След това всяка ОИК ще дефинира номерата на локалните обединения и самостоятелните претенденти. Това сподели на седмичния брифинг на ЦИК Росица Матева.

 

Ясна е броя на участващите в изборите. Регистрирани за локалния избор са 58 партии и 9 обединения. Промени по състава им ще могат да се вършат до 23 септември. Продължава и все още регистрацията на претендентите. До дни теглят номерата на партиите в бюлетините.

Ще избираме 5053 общински съветника, към този момент гласоподавателите могат да ревизират дали имената им попадат в описите за поддръжка на партиите, регистрирани в изборите ”, изясни още Матева.

Тя заяви още, че на страницата на ЦИК към този момент попадат описите с имената на жителите, подписали се в поддръжка на политическите обединения. Матева прикани, в случай че има гласоподаватели, които попадат, само че не са се подписали, да насочат сигналите си към Комисията за отбрана на персоналните данни.

ЦИК откри процедурата за машини за изборите

Процедурата на договаряне без авансово съобщение за възлагане на социална поръчка за действия по надграждане на систематичен и прибавен програмен продукт за профилирани устройства за електронно машинно гласоподаване беше открита от Централната изборна комисия. Машините са създадени от “Смартматик Интернешънъл холдинг Б.В ”, за локалните избори на 29 октомври. Решението за публичната поръчка е оповестено на уеб страницата на комисията.

От него оказва се, че оптималната стойност на публичната поръчка е 2 005 050 лв. без Данък добавена стойност. Единственият участник в процедурата ще бъде компанията „ Сиела Норма “. В  документа се показва, че на 13 септември в ЦИК е постъпило лицензионно съглашение сред „ Сматрматик “ и „ Сиела Норма “, от което оказва се, че „ Смартматик “ трансферира лиценза за софтуера на машините на „ Сиела “. Така „ Сиела Норма “ АД е получила изключителното право да модифицира и конфигурира приложния програмен продукт на „ Смартматик “ за осъществяване на гласоподаване на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври.

ЦИК ще изпрати покана до компанията „ Сиела Норма “ за присъединяване в процедура на договаряне без авансово съобщение за възлагане на социална поръчка по реда на Закона за публичните поръчки. От Комисията допълват, че всички действия в актуалната поръчка са взаимно свързани, заради което поражда нуждата от паралелното им осъществяване.

Бюлетини за гласоподаване

Не бих споделила, че има проблеми със софтуера. Той трябваше да бъде надграден, с цел да е модифициран за локалните избори. Този избор е по-сложен поради това, че се гласоподава за три типа избор, в Столична община – за четири. Така преди няколко дни представителят на ЦИК Росица Матева разяснява идния локален избор.

„ Масово в цялата страна ще се гласоподава с три бюлетини. Дали ще бъдат хартиени, или на машина – те ще бъдат три. Само в Столична община, в няколко кметства, ще се избира и кмет на кметство и ще се гласоподава с четири бюлетини ”, посочи представителят на ЦИК.

В секциите с повече от 300 гласоподаватели ще може да се гласоподава с машина или на хартиена бюлетина.

„ В изборния лист ще бъдат включени лицата, които дават отговор на условията за уседналост. Юридическата съгласуваност на това условие да е живял значи да има регистриран непрекъснат или сегашен адрес ”, сподели представителят на ЦИК.

Зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов зяяви, че комисията желала да подписа контракт непосредствено с производителя на машините за броене. За страдание комерсиалната процедура на производителяне била таква.

“Основният проблем е недоверието към машините. За две години и половина откогато минаваме от избори в избори, са извършени гласувания с машини в над 50 000 секции. Няма нито един случай, който да оправдава съмненията, че машинното гласоподаване дава по-добри благоприятни условия за операции ”, сподели Томов

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР