До дни ще започне разчистването на терена на Сточна гара,

...
До дни ще започне разчистването на терена на Сточна гара,
Коментари Харесай

Сточна гара остава в миналото! Рестартираха мегапроекта за мол Променада в Пловдив

До дни ще стартира разчистването на терена на Сточна гара, върху който ще бъде издигнат новият мол на Пловдив - „ Променада “. Инвеститорите към този момент са дали рестарт на плана и скоро да се стартират дейностите по планиране на комплекса.
Прочетете още
Това стана ясно от капиталово желание на южноафриканският капиталов фонд NEPI, което е подадено в РИОСВ-Пловдив в средата на януари, само че бе оповестено преди часове. Инвестицията в Пловдив е през българското сдружение на фонда - „ Непи проджект фор “ ЕООД, което се ръководи от двама румънци – Костин-Мариус Барбу и Тудор-Андрей Раду. Припомняме, че капиталовият фонд „ Непи “ купи и други два мола у нас – „ Парадайз “ и „ Сердика “ в София.

Проектът планува реализация на търговски и развлекателен център – вид мол, с работно название в документите „ Променада Пловдив “. По всяка възможност това ще е формалното име на новия комплекс, поради че под същото комерсиално наименованието има още няколко мола – в Букурещ, Сибиу, Крайова /Румъния/, както и в Нови сад /Сърбия/.

Новият мол ще се разполага на терен от 56,6 дка с изложби на бул. „ Христо Ботев “ и „ Найчо Цанов “, както и към жп линиите и продължението на ул. „ Авксентий Велешки “. Припомняме, че там ще има нова артерия – улица, която ще минава до жп линиите и ще свърза свързваща кръстовището при улица „ Авксентий Велешки “ и новото кръгово придвижване при надлез „ Родопи “.

Очаква се това да е един от най-големите молове на Балканите. С над 150 000 кв.м застроена повърхност и почти 58 000 кв.м. РЗП на комерсиалните елементи, молът ще бъде построен в унисон с модерните трендове за ниско строителство в централните елементи на градовете. Максимална височина на комерсиалния център ще бъде 4 етажа, застрояване до 15 метра.

Според плановете молът ще разполага с подземно равнище, едно приземно равнище, два търговски етажа с магазини и покривен етаж с киносалони и открит паркинг. Общо заложените паркоместа са над 1900. Предвижда се откритият паркинг да бъде оборудван и със слънчеви панели.

" Проектът бе рестартиран преди няколко дни. В момента сме в предпроектна фаза. Предстои правене на абстрактен план, на база на който вложителите би трябвало да създадат бюджет. Говорим за към 200 хиляди квадрата застроена повърхност ", разяснява Румен Хорев от " Микс Консултинг Груп ", които се занимават с градивната и инженерната час на плана. Според него откакто са подготвени документите, строителството на мола ще отнеме към 2 години. 

Припомняме, че планът за създаване на мол бе разгласен още през 2018 година, а срокът му да посрещне първи гости бе 2020 година. Първоначално инвестицията бе оценена на 150 милиона евро, но поради инфлацията евентуално ще има сериозна индексация на заложените стойности. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР