До дни ще стане ясно дали Институтът по метеорология и

...
До дни ще стане ясно дали Институтът по метеорология и
Коментари Харесай

До дни става ясно дали НИМХ ще излезе от структурата на БАН

До дни ще стане ясно дали Институтът по метеорология и хидрология ще излезе от структурата на Българска академия на науките. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев след среща с премиера и засегнатите страни в Министерския съвет. Ако се наложи, съобщи министърът, даже ще се създадат законодателни промени, които да разрешат изваждането на института. Днес синоптиците излязоха на следващ митинг.

Казват, че работят напук. Но няма да останат още дълго. Искат естествени условия за работа и почтено възнаграждение за труда им.
Стоян Костадинов - отговорник на метеорологична станция, гр. Пазарджик: От 95 година съм в службата и постоянно ни държат на минималната работна заплата. Иван Павлов: Ако бях по-млад, едва ли бих останал. Винаги господата от Българска академия на науките - за нас няма, просто няма.
Затова виждат един излаз - да изоставен системата на Българска академия на науките.
Орлин Георгиев - метеоролог в Национален институт по метеорология и хидрология: Ние се убедихме през последните месеци по какъв начин те непрекъснато поемат обещания, които след това не извършват.
Месеци наред Академията и институтът не съумяха да реализират компромис.
Юлиан Ревалски - ръководител на Българска академия на науките: Направихме предложение за една оптималната финансова самостоятелност, повече от това не можехме да създадем, само че сътрудниците не го одобряват. Проф. Христомир Брънзов - шеф на Национален институт по метеорология и хидрология: Не мога да схвана по какъв начин принудително могат да бъдат държани хора и то в Академия на науките, когато не желаят да са там.
За да се излезе от патовата обстановка, още веднъж се намеси министър председателят.
Бойко Борисов - министър-председател: Не мога да оставя и страната да е пленник на тези процеси, които текат там.
Последва покана за среща в Министерския съвет.
Красимир Вълчев - министър на образованието: Ако няма решение, позитивно решение на Общото заседание, ние ще предложим законови промени, които ще уреждат активността на Национален институт по метеорология и хидрология отвън структурата на Българска академия на науките.
И омекване на позициите.
Юлиан Ревалски - ръководител на Българска академия на науките: Ако това е единственото решение и се поддържа от държавното управление, Българска академия на науките ще направи по този начин, че ще подкрепи този развой. Проф. Христомир Брънзов - шеф на Национален институт по метеорология и хидрология: Хубавата вест на срещата е, че вървим към делене.
Последваха овации, само че и предизвестие, че остават в протестна подготвеност.
 © Българска телеграфна агенция  След срещата с премиера: От Национален институт по метеорология и хидрология чакат решение по проблема с Българска академия на науките на 10 септември След срещата с премиера: От Национален институт по метеорология и хидрология чакат решение по проблема с Българска академия на науките на 10 септември
И през днешния ден въпросът ще остане ли Национален институт по метеорология и хидрология в границите на Българска академия на науките остана без изясненост, макар митинга на метеоролозите от института и безапелационните им претенции за отд...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР