До дни се очаква страната ни да получи първите количества

...
До дни се очаква страната ни да получи първите количества
Коментари Харесай

Хапчетата срещу коронавируса няма да са подходящи за всеки новозаразен

До дни се чака страната ни да получи първите количества от хапчетата на " Мерк " и " Пфайзер " за лекуване на COVID-19, оповестиха от здравното министерство. Препаратите, които се употребяват в първите дни от заразяването, ще се покриват от страната в така наречен коронавирус пакети.

Хапчетата за лекуване на коронавирус се отпускат от компаниите производители на квотен принцип. Това обясниха от здравното министерството и прецизираха, че България ще вземе задачите количества, избрани за страната ни на тази стадий.

А те, става известно, напълно не са доста. В първата доставка се чака да получим общо 30 000 опаковки от двете фармацевтични компании. На фона на бързо растящия брой заболели с ковид, е ясно, че тези лекарства ще са извънредно незадоволителни.

Те обаче няма да са подобаващи за всеки новозаразен. Имат своите странични резултати и най-вероятно няма да бъдат предписвани на бременни и на млади девойки.

Новите хапчета ще се получават с електронна рецепта, по преценка на лекуващия доктор и то единствено когато положението на пациента го изисква.

Дежурните в общинския коронавирус център към ДКЦ 2 в Пловдив усещат всекидневно натоварването от новата коронавирус вълна.

Болните са повече, като цяло наклонността е да са с по-леко боледуване. Идват за да им се предпишат медикаменти, а медикаменти се предписват по лекарско наставление, а не просто тъй като има безвъзмездни медикаменти да им изпишем всичките, споделя доктор Николай Петков, общински коронавирус център, ДКЦ2.

С доставката на хапчетата за лекуване на коронавирус, се чака натискът от пациенти, които упорстват да получат скъпите лекарства, да се усили. И това ще се случи до дни.

Договорите са подписани, процедурата за доставката е приключена и се надявам особено за " Пфайзер " препаратът безусловно да съкратим оптимално периодите за доставка, безусловно след 4 - 5 дни да ги имаме в България. Някои от медикаментите ги взимаме по съкратена процедура, тъй като обикновено би следвало да чакаме тяхното утвърждение от ЕМА. Но ние използваме една опция да ги договаряме на национално ниво, тъй като нямаме различен метод, в случай че чакаме ЕМА да ги утвърди, отиваме към лятото евентуално, сподели доцент Георги Йорданов, зам.-министър на опазването на здравето.

Медикаментите ще се отпускат с електронна рецепта, от съответните коронавирус зони или персоналния доктор. Повечето джипита обаче отхвърлят да работят с коронавирус пакетите, защото министерството не им отпуска спомагателни средства за лекуването на пациенти с ковид.

Това дава към този момент съображение на сътрудниците да не се занимаваме с коронавирус заболели, изцяло възможно е все още един фамилен доктор, който му се е обадил човек с такива недоволства или е пристигнал при него в кабинета, да каже излизай от кабинета и си отивай в коронавирус зоната, сподели доктор Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

А в коронавирус зоните чакат точни инструкции на кои пациенти ще се предписват хапчетата за лекуване на коронавирус.

Ще бъдат изписвани на заболели, които имат потребност, а не че на някой му се поставя, тъй като множеството заболели идват тука, тъй като има се поставя. Не, нищо не им се поставя, всичко е по лекарско наставление, сподели доктор Николай Петков, общински коронавирус център, ДКЦ2.

В първите 2 - 3, най-много 4 дни се одобряват, те няма да решат този общоприет проблем, който е с общата отбрана на хората и предпазването от COVID-19, тъй като тези медикаменти не могат да се употребяват всеобщо, сподели проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската организация по медикаментите.

В страните, в които към този момент се употребява, хапчето на " Мерк " се ползва при пълнолетни с начални признаци на COVID-19, които са в най-голям риск от хоспитализация, в това число и такива, които имат наднорменото тегло и сърдечни болести. А хапчето на " Пфайзер " се ползва при пациенти над 12-годишна възраст и ранни признаци, за които също има риск да бъдат признати в болница.

Репортер: Деница Торньова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР