До дни майките, които са втора година в отпуск за

...
До дни майките, които са втора година в отпуск за
Коментари Харесай

До дни се очаква увеличение на парите за майчинство за втората година

До дни майките, които са втора година в отпуск за развъждане на дете, ще получат по-голямото обезщетение, гласувано от депутатите. Сумата към този момент е обвързана с размера на минималната работна заплата и е 780 лв..

Малко откакто е почнала втората й година майчинство, Пламена Ангелова посреща новината за нарастването като непредвидена, само че нужна мярка.

„ Макар и непретенциозно, това нарастване е добре пристигнало! Още повече, че са взели решение то да бъде изплатено със задна дата, което беше ненадейно за мен също ”, сподели Пламена Ангелова. Тя пресмята какви разноски ще може да покрие със 70 лв. повече. „ За ежедневните разноски - храна, обувки, облекла, нарастването не е огромно, само че в последна сметка по-важното е, че има нарастване, което е обвързано с минималната работна заплата, което до момента през втората година беше доста ниско ”.

От Национален осигурителен институт приготвят описите с имената на тези, които през август ще получат освен месечното си обезщетение, само че и насъбраната сума за първите седем месеца на годината. Изчисленията демонстрират, че за това ще се отделят към 36 милиона лв. от бюджета.

Според  председателя на Комисия по труда и обществената политика в Народното събрание Деница Сачева от август всички майки ще получат своите компенсации с начислено това, което им се дължи от началото на годината, от януари. „ В взаимозависимост кой по кое време е встъпил в майчинство, -  ако за някого втората година майчинство от януари е настъпила през януари, той ще получи в допълнение 490 лв. към 780 през август. Ако за някого втората година е постъпила през април, надлежно – за 3 месеца ще получи тези 70 лв. разлика, плюс това, което е дължимо сега за август ”, изясни тя. Очаква се към 60 хиляди души да получат повече пари по сметката си през август.

„ В изискванията на демографски срив би трябвало да има повече финансови тласъци за майките, с цел да може ние умерено да отглеждаме децата си и те да порастват здрави и щастливи ”, сподели Пламена пред Нова тв.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР