До дни хората с необратими заболявания ще могат да получат

...
До дни хората с необратими заболявания ще могат да получат
Коментари Харесай

Кацаров: До дни започва издаването на пожизнен ТЕЛК на хората с необратими заболявания

До дни хората с необратими болести ще могат да получат доживотен ТЕЛК. С това се поставя завършек на един проблем, действителен от 15 години. Това съобщи в изявление за БГНЕС служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров.

„ Всякакви групи болести се обгръщат, тъй като те може да са генетични, наследствени, добити. Общото сред тях е необратимостта на уврежданията “, изясни доктор Кацаров.

Министърът разяснява, че когато увреждането е необратимо пациентът получава оценката за степента му и тя е пожизнена, като при предпочитание индивидът може когато и да е да отиде и да се преосвидетелства, изключително в случай че се появи съпътстващо заболяване, което утежнява качеството му на живот.

По думите на Кацаров решаването на този проблем не е комплицирано и не изисква намесата на Народното събрание, тъй като това се взема решение с Наредба на министъра на опазването на здравето.

„ Питам за какво този брадясал проблем се търкаля 15 години в публичното пространство и се чака да пристигна служебният министър, който е за два месеца, с цел да реши всичките тези брадясали проблеми “, попита доктор Кацаров.

Той посочи, че сега чака Наредбата да се върне от Съвета за тристранно съдействие, с цел да бъде обнародвана в Държавен вестник и да влезе в действие.

По отношение на трансплантациите служебният министър анонсира, че сега се вършат промени в Наредбата, която контролира тази активност и текстовете ѝ ще бъдат качени за публично разискване. С новите моменти ще се подсигурява, че няма да има прескачане и прераждане в листата на чакащите, увери доктор Кацаров.

„ Това е безусловно неприемливо. Не единствено пререждането, а и неналичието на протокол. Това е вследствие на неприятно ръководство “, изясни той и посочи, че трансплантациите се управляват от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “, която е с нов шеф, откогато той е на поста.
 Предлагат облекчение на процедурата за преосвидетелстване пред ТЕЛК Предлагат облекчение на процедурата за преосвидетелстване пред ТЕЛК
Променят разпоредбите за издаване на ТЕЛК за част от хората с трайни увреждания. Това се чака да одобри служебното държавно управление, заяви...

По думите му чакащите се дефинират по интернационална процедура за класиране, само че поради пропуск в Наредбата, с едно позвъняване на министър, непозволено е можело да се пререждат чакащи.

„ Това може да бъде предотвратено по един метод, когато осъществяването на тази процедура по класиране се документира, протоколира и подписва от хората, които са участвали на използването на методологията “, сподели той.

Намаляването на ДДС-то върху медикаментите не подсигурява, че това ще рефлектира върху цената им

Служебният министър разяснява, че самоцелното понижаване на ДДС-то върху медикаментите не ни подсигурява наложителен спад в цените им, само че подсигурява повишение на облагите на производителя и дистрибутора. Според него такова решение в сегашния миг е по-подходящо за Националната здравноосигурителна каса.

„ Има логичност в това НЗОК да бъде освободена от заплащането на Данък добавена стойност върху медикаментите. От 1,2 милиарда лева, които тя заплаща годишно за медикаменти, 20% от тези пари, които са от нашите здравни вноски, са 240 млн. лева Ако Народното събрание реши да върне остарелия режим от 2000 година, когато НЗОК не плащаше Данък добавена стойност върху медикаментите, тя ще може да купи медикаменти за 240 млн. лева повече “, пресметна доктор Кацаров.
 Омбудсманът изиска омекотен режим за ТЕЛК на хората с необратими увреждания Омбудсманът изиска омекотен режим за ТЕЛК на хората с необратими увреждания
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров по отношение на критериите на здравната е...

Той добави, че във връзка с Данък добавена стойност върху цената на всички медикаменти, които си купуваме от аптеките има причини „ за “ и „ срещу “.

„ Аргументите „ за “ са, че по този метод ще станат по-достъпни, тъй като ще се понижи цената на медикаментите, в случай че се понижи ДДС-то и се ползва в доста страни. Аргументите „ срещу “ са, че намаляването на налога не води до намаляването на цената. Цената е пазарно избрана. Всъщност – намалявайки налога може не да подобрите потреблението, а да подобрите облагата на производителя и доставчика на лекарството “, съобщи той.

Министърът е уверен, че преди да се мисли за такава мярка, в случай че желаеме да се усъвършенства достъпът до медикаментите, да се получат по-ниски цени на медикаментите, би трябвало да се подхващат други ограничения.

„ Най-силната мярка да се угнетен цените, на която и да е стока е да стимулираш конкуренцията сред доставчиците и производителите. За здравното министерство това значи да съкрати оптимално периодите за издаване на позволения за откриване на компании за търговия с лекарство; бързо и по-евтино издаване на позволение за произвеждане на лекарства; предоставяне на позволение за избрани лекарствени продукти; да се подтиква оптимално вносът и разпространяването на генерични лекарствени артикули. Скъсявайки периодите и намалявайки таксите вие стимулирате оптимално конкуренцията на пазара, което ще докара и до ценова конкуренция “, счита той и добави, че едвам тогава може да се мисли за понижаване на ДДС-то на всички медикаменти, тъй като преди този момент от тази мярка няма необикновен смисъл.

Според него слагането на таван на цените на медикаментите води до овакантяване на производители.
 Пациентски организации: Нови правила ощетяват заболели при прекосяване на ТЕЛК Пациентски организации: Нови правила ощетяват заболели при прекосяване на ТЕЛК
Нови промени в ТЕЛК ще доведат до в допълнение ощетяване на хората с тежки болести като диабет, децата с психологични болести, със...

„ Преди 1-2 години бяха напуснали над 3000 медикаменти. Това значи, че конкуренцията е станала по-лоша. Резултатът от това е повишението на цените за хората. В доста от позициите са останали по един или два лекарствени продукта “, уточни той.

Няма значение дали лечебните заведения са търговски сдружения или не

Лечебните заведения може да не са търговски сдружения, само че това е най-малкият проблем, безапелационен е доктор Кацаров.

„ Може да се промени законът и да се записват не в комерсиалния указател, а в регистъра на Министерството на здравеопазването. Какво ще промени това? Това ще разреши ли на лечебните заведения като „ Александровска “ да натрупат вместо 67 млн. – 167 млн. задължения? Пак ще има условия приходите да бъдат колкото са разноските “, разяснява той.

Служебният министър акцентира, че от формата на регистрация нищо не зависи.
 Дете се нуждае от 20 000 лева годишно, с цел да живее обикновено Дете се нуждае от 20 000 лева годишно, с цел да живее обикновено
Общински юношески съвет - Асеновград подарява средства на дете, нуждаещо се от лекуване. Парите, предопределени за Илия Стоянов, който почи...

„ Сметката от всяка стопанска активност най-после би трябвало да излезе. Решаващо за възстановяване на здравната система е да се понижат регулациите, които страната е наложила. В момента страната, посредством Министерство на здравеопазването и НЗОК, контролира съвсем всичко в бранша. НЗОК даже стартира да изплаща заплати на медицински личен състав. Ние сме сложили предели на лечебните заведения, ние сме сложили условия за 10 души със компетентност, с цел да могат да извършат избрана операция; в Националната здравна карта сме забранили разкриването на нови отделения и разкриването на нови структури в съществуващите отделения. Ние, на процедура, сме забранили частните вложения в бранша “, напомни той.

Според него системата би трябвало да се дерегулира и частните вложения да се позволен, тъй като колкото повече снабдители на услуги има, толкоз по-доволен ще е пациентът.

„ Ние обаче действаме противоположното на базови стопански правила и след това се чудим за какво здравната ни система е в неприятно положение и записваме най-високата смъртност в света. Това е резултат от неверно водена политика цяло десетилетие, че и повече “, разяснява още той.

В края на диалога доктор Кацаров дава обещание, че казусът с медикамента „ Имуновенин “ ще бъде решен до няколко седмици и изясни, че към този момент е упълномощил на специалисти да намерят метод по какъв начин той да стане наличен за пациентите с автоимунни болести.

„ Намалили са цената му, само че продължава да е доста висока и недостъпна за множеството хора. Възложил съм и очаквам отчет за метода, по който казусът да бъде решен – дали посредством понижаване на цената в допълнение, дали посредством намиране на друга законова опция тези медикаменти да се покриват напълно или отчасти от НЗОК или здравното министерство. В момента нямам решение, само че ще имам такова и ще го предложа до няколко седмици “, съобщи той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР