До днес, 5 август 2019 г., всички свине в дворовете

...
До днес, 5 август 2019 г., всички свине в дворовете
Коментари Харесай

И Великотърновска област бе засегната чувствително от чумата по свинете

До през днешния ден, 5 август 2019 година, всички прасета в дворовете на хората, отглеждани в радиус от 20 км към свинефермите в Българско Сливово и Лясковец във Великотърновска област, би трябвало да бъдат заклани. Глобата за несъблюдение на решението на Националния епизоотичен съвет за ограничение разпространяването на заболяването „ африканска чума “, е 500 лв. .
Започнаха инспекциите на частните домове в региона за развъждането на свине от вида „ заден двор “. Проверяващите са специалисти при Българската организация по сигурност на храните. Това стана ясно след следващото съвещание на Областната епизоотична комисия във Велико Търново. В работата на комисията вземат участие представители на Областната администрация, РЗИ, ОДБХ, РДГ, ЛРД Сокол 1884, ОД Министерство на вътрешните работи, ОД „ Земеделие ” и РД ПБЗН Велико Търново, ОПУ - Велико Търново, Пристанищната инфраструктура на р. Дунав, Летище - Горна Оряховица и други организации, ангажирани с решаването на казуса с африканската чума по свинете.
Във връзка с битката с заболяването, Областната епизоотична комисия във Велико Търново взе следните решения:
- да спре развъждането на дворни прасета в радиус от 20 км към свинефермите в Лясковец и Българско Сливово. В тези региони  влизат обитаеми места от девет общини в област Велико Търново, като се изключи община Елена;
- броене на прасетата, отглеждани вид „ заден двор “, според писмо от министерството на земеделието, храните и горите;
- установяване и обозначаване на възможни трупни ями със съдействието на кметовете на обитаемоте места.
Досега, случаи на „ африканска чума “ в региона бяха регистрирани в община Свищов (селата Ореш и Морава) и община Полски Тръмбеш (село Климентово), където също са взети ограничения за прекъсване на заболяването посредством кръвопролитие.

Според регионалният шеф Любомира Попова, координацията сред институциите е доста добра. Експерти от администрацията всеки петък изпращат обработените данни, постъпващи от общини и кметства, за преброяването на прасетата, отглеждани вид „ заден двор “.
По думите на доцент Чавдар Филипов от факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет, ограниченията против африканската чума по свинете в региона са навременни и законосъобразни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР