До девет часа тази вечер, можете да докоснете Богинята на

...
До девет часа тази вечер, можете да докоснете Богинята на
Коментари Харесай

До девет часа тази вечер, можете да докоснете Богинята на късмета

До девет часа довечера, можете да докоснете Богинята на шанса. Къде?
На улица „ Шипка” 23 в изложба А+. Открива се изложбата на гръцката художничка с български генезис Маргарита Радева, която ще може да се преглежда до 15 септември.



Темата е „ Късметът и Щастието”. Малката експозиция включва с изключение на живопис и графика и пластики от теракот. Те претворяват

Богинята на шанса: Според гръцката легенда ТЯ е с вързани очи, не знае къде отива и при кого отива. Гологлава е и има един дребен кичур на главата си. Ако успееш да я видиш, би трябвало да я хванеш за кичура коса и тогава ще се сбъдне твоето предпочитание. Затова тя постоянно се изплъзва на множеството хора и тези, които съумяват да я заловен са малцина.

В подбраната експозиция единият облик на Богинята на шанса е показан съгласно гръцката легенда, с превързани очи и дребен перчем коса. Вторият облик на Богинята на шанса е жена с корона във тип на крепостна стена- полиохни – тъй като това е шансът на първия проведен град в Европа, намиращ се на остров Лемнос. Третата богиня е с коси от житни класове и съставлява плодородието. Ето по този начин всеки може да си избере обликът на Богинята, която да допре и да се сбъдне желанието му.

-Как е в Гърция пазарът на изкуството?
-Не се отличава фрапантно нито от тукашния, нито от европейският пазар. Има дни в които вървят продажбите, има и дни в които е застой. Но рецесията си споделя думата както на всички места.

-Вие успявате ли да се издържате с изобразяване, със основаване на пластики?
-Аз не се устоявам от картините си. Имам от дълги години в Атина своя школа за художество. Нарича се Микеланджело – на имената на моите двама сина- Михаил и Ангел. Просто съвпадане. Извоювах си с неизменност и труд име на школата и учениците ми са от всички възрасти. Изучават се графика, акварел, живопис, пластика...Идват и деца и възпитаници и хора с специалности. Особено са дейни хоратан в пенсионна възраст, тъй като внезапно откриват насладата да вършат изкуство. Това е потребно на душата, потребно е на насладата да живееш, на насладата да твориш.

-Научих, че вие сте измежду уредниците на Съвременна Балканска изложба за изкуство на остров Лемнос?
- Преди десетина години няколко души се събрахме и взехме решение да поканим художници от всички балкански страни да вземат участие в пленер на красивия остров Лемнос. Така след първите два пленера, имахме към този момент чудесна експозиция. По нататък се откриха спонсори от цялата гръцка област Кондиас, окуражиха се, купиха една остаряла триетажна къща и след ремонт тя се трансформира в чудесна нова изложба за модерно балканско изкуство. От българска страна участваха до момента Андрей Даниел, Светлин Русев и Лиляна Русева, Пеньо Пенев от Търново, Пламен Легкоступ от Великотърновския университет.
Ще прибавя, че Светлин Русев подари 17 картини от персоналната си колекция за Балканския музей на актуалното изкуство. Мисля, че всяка концепция може да се реализира, стига хората да знаят, че няма нищо по-голямо от изкуството което умее да въодушевява човешката душа и сърце.

Савка ЧОЛАКОВА, Блиц


Художничката Маргарита Радева измежду другари на последната си галерия в Гръцкия Музея на Балканското изкуство преди месец





Красивите багри надничат от картините на художници от Гърция, Турция, България, Сърбия, Румъния, Албания, които са част от картините на Балканския музей на изкуството на остров Лемнос















Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР