До десетина година в София може да има въздушни таксита. Това

...
До десетина година в София може да има въздушни таксита. Това
Коментари Харесай

До десетина година в България може да има въздушни таксита

До десетина година в София може да има въздушни таксита. Това демонстрират оповестени проекти за строителство на портове за летящи коли на новия трети терминал на летище София. Но пред Европа има още много дълъг път даже да догони Съединени американски щати и …. Саудитска арабия и Дубай по тематиката.

Още тази година е можело в България да пристигна първият летящ автомобил, споделя Тодор Иванджиков от Асоциация на българската авиационна промишленост. Двуместната безпилотна кола, която е китайско произвеждане към този момент лети в Китай, сподели Тодор Иванджиков. Демонстрирана е в Бразилия, Испания и Австрия.

Но статистиката не работи в изгода. Не и на България. А на Европа като цяло. Първата летяща кола беше показана през 22-ра. А обещанието е до 24- та да има летящи таксита. Саудитският въздушен транспортьор контракти през юли 50 електрически отвесно излитащи самолета от немски производител. 

През март китайска компания купи лиценза за сполучливо тестван в Европа летящ автомобил. Друга китайска компания възнамерява да доставя си летящи коли през 2026 г. 

А трета компания към този момент е пред узаконяване на комерсиалните си полети. В Съединени американски щати американски стартъп ще стартира да продава летящи коли през 2025. За към 300 000 $. Бразилски стартъп, следен от производителя на самолети Embraer чака да продава електрически летящ автомобил през 2026 година Защото в Европа летящите коли не си пробиват път елементарно.

И в Китай сигурността също занапред би трябвало да се потвърждава.

Тодор Иванджиков от Асоциация на българската авиационна промишленост напомни - " Европа има закони за летящите въздухоплавателни средства. Но регулациите премиват през проектите за дроновете и общото европейско дрон пространство. Работи се по новите разпоредбите за сигурност, засягащи по-тежките дронове… "

" Докато няма сигурност няма да има и въздушни коли “, сподели пред БНР, обаче Даниела Минчева от ГВА, господарят на безпилотните средства. И това не е българска волност. Става въпрос за точно за директивата за европейско небе за безпилотни средства, която към момента не е регулирала въздушните таксита….

Даниела Минчева добави, че в България е рано за пространство за безпилони системи. У нас, като и в множеството страни, няма интерес от искащи да станат оператори на това въздушно пространство.

Именно поради неналичието на интерес на оператор за безпилотни средства не работи откритата обособена зона за безпилотни средства до град Раковски, край Пловдив.

Тестово и в южната част на София ще има такава обособена зона, изясни Даниела Минчева от ГВА.

Минчева не се ангажира за дата по кое време в България може да има комерсиално приложение на летяща кола.

Тодор Иванджиков показа, че към пространството за безпилотни летящи средства с изключение на РВД, знаел за още два оператора, които имали интерес. И добавя, че това, че от летище " София “ ще може да излети летяща кола, не е фантастика. 

Идеята на вложителя третият терминал на летище " София “ да има и три врата за летящи коли са изненада на фона на към този момент обществено оповестените проекти за 500 милиона лв.. 

Но съгласно Тодор Иванджиков това е сигнал и за останалите кметове, че би трябвало да стартират да мислят освен за елементарните пътища в един град. А и за въздушната инфраструктура. Защото поради същия модел кола, която Тодор Иванджиков желае да покаже в България, китайският град Гуанджоу разгласи стратегия за милиард и 400 милиона дoлapa, които да отидат за услуги, пpи ĸoитo се изпoлзвaт пилoтиpaни и бeзпилoтни (мaлĸи) лeтaтeлни средства.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР