До април зелената зона в целия кв. Иван Вазов трябва

...
До април зелената зона в целия кв. Иван Вазов трябва
Коментари Харесай

Жителите на кв. "Иван Вазов" искат зелена зона час по-скоро

До април зелената зона в целия кв. " Иван Вазов " би трябвало да проработи, съобщи кметът на регион " Триадица " Димитър Божилов на последното разискване с жители. Почти всички бяха за въвеждането й час по-скоро, " тъй като въртим по половин час вечер къде и няма къде да паркираме ", заключи казуса гражданин на квартала.

Кварталните улици са задръстени от коли, защото са покрай НДК и паркирането към момента е гратис.

Фактът, че ще заплащат по 100 лв. годишно, с цел да имат право да паркират не притесняваше хората. Те повече се вълнуваха дали ще може да се паркира от двете страни на улиците. Други питаха за какво придвижването на тяхното ще е в двете посоки, съгласно схемата, която сподели зам.-кметът на региона Руслан Баждеков.

Той разгласи, че двупосочни ще са единствено две улици в кварала - " Петко Каравелов " и " Янко Забунов " ще са с в двете посоки придвижване, а всички останали ще са еднопосочни.

За втора кола ще се заплаща двойно, за трета - тройно

На разискването участва и краткотрайният изпълнителен шеф на Центъра за градска подвижност (ЦГМ) Румяна Милова. Тя обясняваше процедурите и разпоредбите при въвеждане на зелена зона. На въпрос за втора кола таксата няма ли да е с понижение, тя отговори:

" За втора кола – двойна цена, за трета – тройна. Така е по наредбата и Столичния общински съвет взима решенията за цените. "

ЦГМ не се ангажира да оправи тротоарите след въвеждането на платено паркиране

Жителите на кв. " Иван Вазов " желаеха Милова да обещае, че с техните пари за паркиране ще се оправят унищожените тротоари и зелени площи.

" За ремонт на тротоари ЦГМ е дало за 2019 година 1.9 милиона лв.. Те са в седемте региона със зелена зона. За 2020 година се плануват 2.5 милиона лв.. Всички районни кметове можат да оферират на ЦГМ кои тротоари да се оправят ", изясни тя, с което стана ясно, че няма директна обязаност сред новата зелена зона и идните поправки.

Проект за организация на придвижването в квартала е подготвил зам.-кметът Баждеков и съгласно нея, в случай че се вкара зелена зона, тя ще е с 850 паркоместа. Официално в " Иван Вазов " живеят близо 10 хиляди души и надали зелената зона ще подсигурява на всички място за паркиране. Кога ще се изградят паркинги, а освен улиците да се употребяват за това и да се събират пари, обърна се гражданка към Милова.

Отговорът бе, че новият зам.-кмет по превоза на Столична община Кристиан Кръстев към този момент е изпратил писмо до всички районни кметове да оферират къде е най-спешно, само че и допустимо, построяването на общински паркинги. " След това тези оферти ще се гасуват в общинския съвет и едвам тогава ЦГМ може да стартира строителството им ", обясни тя.

Да се позволи паркиране единствено за живеещите в квартала

" Да се позволи паркирането единствено за живеещите в квартала. Такава е практиката в Европа, там има два режима – единият е за малко паркиране със възнаграждение пред публични здания – баки, учебни заведения, лечебни заведения, а в жилищните квартали могат да паркират единствено живеещите там ", уверено разгласи жител, показал се като постоянно пътуващ из Европа.

Кметът Божилов се съгласи, че в Италия има такава процедура и там тя се назовава бяла зона.

Едра жена се възмути за какво на притежателите на гаражи няма да се позволява абонамент за паркиране в зелената зона в квартала. " Имам три жилището и един гараж и какво – аз нямам ли право ", обърна се тя към шефа на ЦГМ.

" По разпоредба на един апартамент се дава право на едно паркомясто ", сбито изясни
Милова. Тя добави, че право на абонамент за паркиране в зелена зона имат единствено жители с непрекъснат адрес в квартала, а не с сегашен адрес.

Няма надзор и наказания за нарушителите

Тя обаче беше атакувана за неналичието на надзор в зелените площи и пред ХIV ДКЦ. Там има знак " Забранено паркирането ", само че постоянно е цялостно с коли, просто никой не глоби, оплакаха се доста жители.

Друг гражданин на квартала изпревари Милова и изясни, че това е работа на " Пътна полиция ", а не на ЦГМ.

" Як надзор би трябвало! Иначе плащаш и отново няма да има къде да паркираш ", съобщи Методи Лалов, ръководител на групата на " Демократична България " в Столичния общински съвет (СОС). Той поддържа напъните на районния кмет на " Триадица ", който е от демократичната общественост и даде обещание да гласоподава " за " при разглеждането на въпроса за зелена зона в кв. " Иван Вазов " в СОС.

Кметът Божилов най-после разгласи, че има още ден-два, в които районната администрация ще приема оферти на жители дали да има зелената зона. Според него това допитване е обрисувало настройката на жителите за въвеждането й. Предложението въпросът да се сложи на областен референдум се оказа неприложимо, тъй като по закон нямало право да се провежда на равнище регион, изясни Божилов.

Предстои документите от публичното разискване да се изпрати в СОС, където първо ще бъде прегледана от отрасловите комисии. Кметът на региона се надява, че до април предлагането за зелена зона ще бъде признато от общинския съвет и тя ще проработи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР