До април, когато се очаква отново да се появят в

...
До април, когато се очаква отново да се появят в
Коментари Харесай

Тротинетките „Лайм” в Бургас ще искат лична карта, ако ги захвърлите на улицата, ще ви таксуват на минута

До април, когато се чака още веднъж да се появят в морския град зелените двуколки, Общината ще изготви карта на местата, които са разрешени и неразрешени за прилагане на този тип превоз

Тротинетките „ Лайм ”, които през последната година станаха известни измежду бургазлии като комфортен различен превоз, ще се завърнат в морския град, евентуално през април, стана ясно на днешно изключително съвещание на Постоянната комисия по превоз. В него се включи мениджърът на „ Лайм ” Евани Попдончева, както и началникът на Отдел „ Транспорт и сигурност на придвижването ” към Общината, и представители на Оперативна програма „ Транспорт ”.

Завръщането на електрически тротинетки обаче ще се реализира по нови правила, които сега са в развой на изясняване сред компанията и Общината. Целта е да се съблюдават всички нормативни уредби, услугата да е по-лесна за прилагане и най-важното - да не ставаме очевидци на безсистемно захвърлени електрически самостоятелни транспортни средства (ЕИПС). За задачата администрацията желае от компанията гаранции и нововъведения.

Допреди декември, малко преди „ Лайм ” да изтегли всичките си ЕИПС от града, нямаше обособени места за тяхното паркиране. Нямаше и ограничавания за потребителите - кой и дали може да ги употребява. Реално не се съблюдаваха и рестриктивните мерки за скорост в пешеходните зони, с което се създаваха предпоставки за произшествия и надлежно напрежение в обществото. От април обаче всичко това би следвало да бъде изчистено, въпреки по-голямата част от отговорността да спада към компанията.



Първата значима смяна в системата ще бъде направена от страна на Община Бургас. От там ще бъде направен експертен проект, който да опише точка по точка локациите, където е разрешено и където не е разрешено да се ръководят ЕИПС. В него ще бъдат включени и ограничавания за скоростта, както и спомагателни условия към компанията.

„ Надяваме се на пролет, когато „ Лайм ” се върне в Бургас, разпоредбите да са разнообразни и контролът да е по-строг. От компанията споделиха, че са тествали метода за насърчаване на ползвателите при положително държание от тяхна страна, само че той не работи. И по тази причина към този момент алтернатива остава единствено санкционирането на нарушителите. Към момента локалната власт няма опция прави това, което ни подтиква към мисълта, че може би ще е належащо да се входира проект за промени в ЗДвП, който да ни дава такива пълномощия ”, сподели общинският консултант Тодор Иванов, който е основател на днешната среща.

По време на събранието в Общината през днешния ден бе начертан и пътя, по който компанията би трябвало да мине. Според администрацията е належащо да се вкара ограничаване във възрастта на потребителите. Това значи, че би трябвало самото приложение, което е належащо за прилагане на тротинетките, да има секция за идентификация на ползвателя. По този метод се стига и до втората точка, която е може би по-важна.

Към момента тротинетките би трябвало да се оставят на съответни места, с цел да няма безпорядък по улиците. Това се реализира с GPS системи, които наблюдават приблизителната локация при потребление, както и последното място, на което са били оставени. Самата ситема обаче допуска радиус от към 20 метра неточност. При „ паркиране ” отвън обозначените места потребителят се таксува в допълнение. Досега продължителността на това в допълнение таксуване бе с дължина 15 минути. От Общината през днешния ден настояха този интервал да се удължи. Така действително на нарушителите се връчват „ санкции ”, като нарушаването не са установи нито от полицията, нито от локалната власт, а от частната компания, чрез технологията. Вероятно потвърждението на самоличността ще става посредством удостоверение на персонална карта или данни от Google/Facebook.

„ За нас е значимо да нанесем измененията в системата още преди да пуснем още веднъж тротинетките в Бургас. Няма да е желателно в разгара на дейния летен сезон да се постанова да внасяме корекции, тъй като това ще обърка потребителите. Ще създадем всичко допустимо да удовлеторим условията на Община Бургас и ще се радваме още веднъж да работим дружно ”, сподели по време на срещата мениджърът на „ Лайм ” Евани Попдончева.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР