До април 2031 година трябва да е готов третият терминал

...
До април 2031 година трябва да е готов третият терминал
Коментари Харесай

Терминал 3 на летище София през 2031 г.

До април 2031 година би трябвало да е подготвен третият терминал на летище „ София “. Това са проектите на концесионера „ СОФ Кънект “ и вложителя – фонда „ Меридиъм “. Така София ще се трансформира в „ петзвездно преживяване “ за пътуващите през Източна Европа, споделят също вложителите. А страната споделя, че това е резултатът от „ подадената в едно партньорство ръка “.

Преди терминалът да стане факт обаче, към момента няма издадено позволение за строителство. До юли 2026 година основният изпълнителен шеф на „ СОФ Кънект “, операторът на летище „ София “, Хесус Кабайеро чака това да се случи.

За да може в третия терминал на едно място да бъдат събрани и идващи, и заминаващи, трансферните полети и логистиката на пасажерите.

„ Терминал 3 ще бъде на няколко равнища – за идващи и приемане на багаж, за заминаващи и инспекция на сигурността, както и за връзка сред полети. Така летището ще разполага с 34 изхода, споделени сред терминали 2 и 3, което ще разреши дейно ръководство на възходящия брой пасажери. Летище „ София “ има капацитет да се трансформира в основен районен хъб за въздушни пътувания в Източна Европа, свързващ световни дестинации и утвърждаващ България на интернационалната авиационна карта. Новият терминал ще бъде с повърхност 65 хиляди кв. м, ще бъде обвързван с към този момент съществуващия Терминал 2″, казва Кабайеро.

И в този момент летище „ София “ може да извършва полети даже и до Съединени американски щати, споделя Хесус Кабайеро. Според Тиери До, който е ръководител и основен изпълнителен шеф на фонда за строителството на Терминал 3, обаче новата инфраструктура би заинтересовала превозвачите. Заради по-специфичните ограничения за сигурност, които се изискват.

И в този момент летище „ София “ извършва регулациите за пътешестване в Шенгенската зона, увери концесионерът.

От ноември ще има повече от новите устройства, които разрешават автоматизирана инспекция на бордните карти.

Строителството на новия терминал ще е за 500 млн. лева Повече от 1,2 милиарда лева ще бъдат вложени по време на концесионния интервал. Новият терминал ще е два пъти по-голям от в този момент съществуващия втори. Пред третия терминал ще има нов паркинг, транспортен център за рейсове, с цел да се обслужват и чартърните полети.

Дали обаче целият трафик, който след 2031 година, би могъл да бъде стихотворец от инфраструктурата на бул. „ Брюксел “, ул. „ Продан Таракчиев “ и в този момент съществуващия метод към втория терминал, обвързван с третия? Засега е незнайно, стана ясно от отговора на служебния транспортен министър Красимира Стоянова.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР