До 60 на сто по-скъпи са прегледите при специалисти без

...
До 60 на сто по-скъпи са прегледите при специалисти без
Коментари Харесай

Прегледът без направление поскъпна с 60%

До 60 на 100 по-скъпи са прегледите при експерти без направление, сподели репортерска инспекция, направена от “Труд news ” в клиники, кабинети на ДКЦ и лечебни заведения.

Поскъпнали са и лабораторните проучвания, както и доплащанията на разнообразни консумативи при интервенции.

Цените за обзор при експертите в разнообразни лечебни заведения към този момент стартират от 50-60 лева, а когато прегледът се реализира от хабилитиран експерт - професор или доцент, цената е 100 - 150 лева Често стига и до 250 лева при положение, че се прави ехография или друго апаратно проучване по време на прегледа. Вторичните прегледи и съвещания са сред 60 и 100 лева

Миналата година по това време прегледите при експерт в дребните обитаеми места бяха сред 30 и 40 лева, а при хабилитирани лица 80-100 лева

Прегледите в частни очни клиники стартират от 200 лева, а лазерна промяна на едно око е сред 1600 и 2000 лева

Тази година касата усили цената, която заплаща за примитивен обзор при експерт на 46 лева за възрастен и 48 лева за деца, а за второстепенен - надлежно на 18 лева и 19 лева Но към момента продължава практиката за насрочване на прегледи при експерт с направление след месец-два. Без направление постоянно се намират часове за същия или идващия ден.

Директорите на държавни лечебни заведения признаха, че има следващо повишаване на избрани медицински произведения, множеството от които не се заплащат по здравна каса. Затова и пациентите доплащат повече след интервенции, при които са им поставяни стентове, разнообразни клипсове, платна при хернии.

Разлика има и в цените на разнообразни проучвания и диагностични действия. За ехокардиография касата заплаща 25 лева, а лечебните заведения желаят 70-90 лева За слагане на холтер (24 часа) още веднъж има разлика - 17 лева заплаща касата, а лечебните заведения желаят повече - да вземем за пример 60 лева За фетална морфолофия касата дава 60 лева, а цените в профилирани лечебни заведения са 150-200 лева При ехография на млечна жлеза да вземем за пример разликата е два пъти - касата дава 25 лева, а на частно е най-малко 50 лева

Масовото пояснение на шефове на лечебни заведения и на лекари експерти за повишаването на здравните услуги е инфлацията.

“От 5 години цените при нас не са увеличавани. Говорихме с сътрудници, които обясниха, че като се подвигат цените, които заплаща НЗОК и се усилват и тези за свободен банкет. Логиката е опазване на съотношението ”, разяснява доктор Спас Спасков, който сега е шеф на Медицински център “Ориндж ”. Той разясни, че причина за по-високите цени в последна сметка е инфлацията. Каза, че при тях от пет години цените не са пипани, само че от април прегледите вместо досегашните 60 лева, към този момент ще костват 80 лева

Д-р Спасимир Иванов, притежател на болница “Лайф хоспитал ” - Бургас: Поскъпването е наклонност

Лично аз държа относително ниски цени, само че всичко нараства. От Здравната каса също са качили първичния и второстепенен обзор, тъй че това е една наклонност. Говорим за прегледи на частно. Преди година, година и половина, при нас примитивен обзор, за пациент без направление бе 30 лв., а в този момент е 40 лв.. При хабилитираните лекари, фактически прегледът е скъп- 90-100 лв..

Пак споделям, за мен не е необичайно повишаването, само че към този момент държа тези цени.

В някои лечебни заведения, нощните прегледи са 200 лв., в събота и неделя - също, когато не си с направление. А моите си остават на 40 лева През лятото обаче имам желание да ги подвигна на 50 лева

Освен това, някои лечебни заведения, като моята, имат контракти с персонални лекари, тъй че аз не качвам цената към този момент и затова.

Нашият ценоразпис не е променян. Но моето мнение е, че прегледите най-вече в частните медицински центрове са поскъпнали, тъй като нараства всичко - осигуровките нарастнаха, всичко нарастна, разяснява доктор от УМБАЛ Бургас.

Андрей Марков, зам.-председател на Българската болнична асоциация: Продължава и жестоката процедура на заплащания под масата

Инициативата с нарастванията на цените потегли от синдикатите, които видяха, че политиците ни сега са слаби и им се качиха на главите, искайки непрекъснато нарастване на заплати, нарастване на заплати и отново нарастване на заплати. Като има нарастване на заплати, има и нарастване на цени - нещата са свързани.

В момента, в който се усили заплатата на един доктор, се усилва и цената на прегледа. Изпаднахме в серпантина, която се назовава инфлация.

Член съм на тристранния съвет за заплатите в опазването на здравето - профсъюзите и в този момент желае нарастване на заплатите с още 20%, в случай, че още не е достигнато миналогодишното нарастване на възнагражденията. Откъде да дойдат парите?

Продължава и жестоката процедура на заплащания под масата, което подтиква сивата стопанска система.

Д-р Иван Иванов, шеф на МБАЛ “Свети Иван Рилски ” в Горна Оряховица: Актуализирахме цените, цените на гостуващи хабилитирани експерти са до 70 лв.

Последните няколко години не беше правена финансова актуализация на цените в ценоразписа на болничното заведение в Горна Оряховица, който е с над 340 позиции. Това заяви за “Труд ” Д-р Иван Иванов, шеф на МБАЛ “Свети Иван Рилски ” в железничарския град.

Той добави, че поради това от 1 март цените на прегледите и операциите в общинската болница са скочили с 15%. Репортерска инспекция откри, че отсега нататък за примитивен обзор пациентите ще заплащат към 45 лв., за избор на доктор или екип цената ще е над 440 лв., за хирургична превръзка ще се заплаща над 20 лв..

В здравното заведение няма хабилитирани медици, само че цените на гостуващите външни експерти стигат най-много до 70 лв..

В Бургас

Кръвните проучвания от 90 лева станаха 120 лева

Прегледите при хабилитирани до 30 на 100 по-скъпи

От 50 лв. нагоре потеглят първичните прегледи в Бургас при лекари-специалисти и стигат до 150 лв., в случай че в болничното заведение гостува “светило ” от София. Специализираният обзор с апаратура- примерно с доплер, кардиограма и ехокардиограма, е 80-120 лв..

Първичен обзор при доктор, без тези проучвания е 30 лв.. Ако би трябвало да се назначават спомагателни проучвания, те се заплащат настрана. Много скъпи са кръвните проучвания. Пълна кръвна картина, проучвания за метаболитен синдром - захар, холестерол, TSH, няколко витамина, удрят 120 лв.. Миналата година същите проучвания костваха 90 лв..

Прегледите, които са по-сложни- да речем колоноскопията, е 450 лв..

В УМБАЛ “Лайф хоспитал ” в Бургас да вземем за пример, обзор от доктор е 30 лева, слагане на катетър на жена и мъж са надлежно 30 и 40 лева 350 лева са оперативните процедури с дребен размер на трудност, а с огромна трудност стигат до 2 бона.

В СБР “Стайков и фамилия ” в Слънчев бряг пък примитивен обзор при експерт е публично разгласен 40 лева, второстепенен - 30 лева Обработка на рана е 30 лева, включване на система и наблюдаване за 2 часа е 30 лв.. Венозна инжекция е 18 лв., с слагане на абокат- 20 лв.. 5 лв. е премерване на кръвно налягане, толкоз е и бързият тест за кръвна захар.

Истински взрив от пациенти има при идване на кожни лекари от София. Прави се прелиминарен лист на искащите да се разкрасят. Там не се жалят средства, даже авансово утвърдените пациентки си вадят кредитни карти. Процедурите потеглят от 450 лв. до 2 000 лв.. Само консултация - 90 лв..

Според медици, прегледите при хабилитирани експерти са се повишили с 20 - 30% за интервал от година.

По-скъпи са и консумативите

Прегледите в Шумен трайно към 80 лв.

В Шумен лекари експерти към този момент желаят такса 80 лв. за обзор без направление. Този ценоразпис е реалност в гинекологичен кабинет, сподели шуменка.

Миналата година по това време сходни суми бяха необичайност, всеобщо прегледите се колебаеха сред 40 и 50 лв.. Сега завишенията се постановат, а медиците го изясняват с потреблението на нов клас закупена инсталация, в която са създали влагане. Освен това, нагоре вървят цените и на всички типове консумативи. Значителни са разноските, които експертите вършат и за образования и повишение на квалификацията си.

До 70 лева за час терапия при кинезитерапевт

От 50 до 120 лв. за частен обзор в Благоевград

От 50 до 120 лв. коства обзор при лекар-специалист в Благоевград, в случай че не ползваш направление. Най-евтино излиза да се запишеш в частната болница за обзор при някое софийско величие, което идва в здравното заведение. Срещу 50 лв. може да се извърши обзор. Но в последно време се откриха медицински центрове, в които цените при разнообразни експерти варират и стигат до 120 лв.. Съществува и практиката - за първичен обзор да платиш 120 лв., а идващите визити се таксуват по 50 лв.. Кинезитерапевтите на час пък костват от 40 до 70 лв. на час, като всеобщата цена е 50 лв..

Засега няма нарастване в цените за слагане на инжекции и други процедури. Медиците споделят, че няма смисъл да вършат нарастване, тъй като хората и без туй в Благоевград са затруднени финансово. В лечебните заведения не са актуализирали ценоразписите си, те към момента работят на остарели цени.

Недоволство

Столични лечебни заведения излизат на митинг за заплати

Членове на общинската здравна комисия пресметнаха, че ще са нужни 15 млн. лева

За по-високи заплати ще стачкуват през днешния ден медиците от столичните лечебни заведения. Това заяви по време на съвещание на Комисията по обществени действия и опазване на здравето в Столичния общински съвет ръководителят є Ваня Григорова.

“За да не се стига до там, заместник-кметът по финансовите въпроси и опазването на здравето Иван Василев би трябвало да внесе план-сметка за средствата, които са нужни, с цел да бъдат изпълнени заложените равнища на възнагражденията на хората.

Това би трябвало да стане до края на месеца, с цел да не се постанова лечебните заведения да заплащат наказания. Ако не се неистина, става дума за близо 7 млн. лв. ”, сподели още Григорова.

По изчисленията за реализиране равнищата на възнагражденията са нужни 15 млн. лв.. Според нея средства има.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР