До 60 дни, или близо 3 месеца неплатен принудителен отпуск,

...
До 60 дни, или близо 3 месеца неплатен принудителен отпуск,
Коментари Харесай

Икономическият поглед на властта след формалния край на извънредното положение

До 60 дни, или близо 3 месеца неплатен насилствен отпуск, през 2020 година ще се зачитат за трудов и застрахователен стаж. Това предлага държавното управление със законови промени, които бяха показани нощес (4 май) като най-обща рамка. От тази рамка стана ясно следното - де факто правата за хората, зародили поради болестта с ковид, се планува да траят още 2 месеца след 13 май, само че отговорностите ще останат до тогава, докато реши властта - официално здравният министър Кирил Ананиев по предложение на националния здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.
Всъщност новото предложение на държавното управление удвоява периода на неплатения отпуск, който ще бъде тачен за стаж. Досега бе планувано това да са единствено 30 дни, написа в. " 24 часа ".
Схемата в поддръжка на бизнеса да резервира служащите си, станала известна като " 60 на 40 ", ще важи до 30 юни. Досегашният текст предвиждаше подпомагането да е за времето на действието на закона за изключителното състояние, само че не повече от 3 месеца. Новото ограничаване обаче няма да разреши на компаниите да аплайват за помощ през останалата част на годината, а част от поправените ограничения от държавното управление ще важат за цялата 2020 година.
До 13 юли пък се удължава възбраната за налагане на запори върху заплати и пенсии поради задължения, планува още държавният план. Досега това важеше единствено за периода на изключителното състояние. От 14 май обаче нотариусите ще могат да възобновят работа при съблюдаване на ограниченията против разпространяване на болестта - недопускане на скупчване на хора, стерилизация на офисите им и носене на защитни маски.
Общините пък ще имат право да освобождават бизнеси от заплащането на такси и локални налози до 13 юли. До тази дата ще е освобождението на туроператорите от задължението им да компенсират клиентите си при провалени почивки. Правителството дава опция и на министъра на туризма Николина Ангелкова да освободи от заплащане на концесионно заплащане за 2020 година наемателите на плажовете или най-малко да го понижи. Търговските вериги ще са задължени да имат специфични щандове за българска продукция най-малко до 31 декември 2020 година
Правителството предлага и ремонти в Закона за здравето. Те ще дадат опция на здравния министър да афишира изключителна епидемиологична конюнктура, без да има потребност да се покриват техническите условия за оповестяване на зараза.
Новите пълномощия ще разрешат на министъра да издава ограничаващи заповеди. Той ще може и да постанова слагането под изолираност на заболели или контактни хора. Тези заповеди за карантина ще могат да се апелират пред Административния съд, само че той ще се произнася в двумесечен период, а сега карантинирането е за период от 14 до 28 дни.
Промените дават опция на здравния министър освен да издава обособени заповеди, само че и цяла разпоредба за превъзмогване на съответната изключителна епидемиологична конюнктура.
Няма да има изпити от националното външно оценяване за учениците от 4-и и 10-и клас. Така приемът в 11-и клас на гимназистите за последните две години от образованието им ще се реализира единствено на база на годишните им оценки.
До септември се не разрешава събирането на деца в учебните заведения и за предучилищна подготовка, планува още законопроектът.
Още: " Италия, Испания и Германия стоят все по-добре против ковид, само че в международен мащаб има дълъг път "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР