До 6 години затвор и солени глоби за незаконна сеч.

...
До 6 години затвор и солени глоби за незаконна сеч.
Коментари Харесай

До 6 години затвор за незаконна сеч!?

До 6 години затвор и солени санкции за противозаконна сеч. Това плануват промени в Наказателен кодекс, препоръчани от „ Обединени патриоти”, който депутатите гласоподаваха на първо четене в Народното събрание. Така за противозаконна сеч или рандеман на дървесина, в това число паднали или към този момент отсечени дървета, се планува отнемане от независимост до шест години и санкция от 1000 до 20 000 лева Това обаче ще важи когато вредите са нас една минимална работна заплата. Когато закононарушението е осъществено от лице по поръчка на проведена незаконна група или е рисков рецидив, се дава опция съдът да наложи и конфискация на една втора на имуществото.

Тези закононарушения, които касаят вреди до една минимална заплата отсега нататък стават предмет единствено на административното произвеждане, а задачата е да се увеличи налагането на санкции и тяхната събираемост. Досега преписките се пращали в прокуратурата, а в 90 % от случаите досъдебните производства се прекратявали и се прибирали още веднъж на горските служби.

Построяването на постройка в горска територия без правно съображение се квалифицира като закононарушение. Горските също се включват в листата с длъжностни лица, похищението върху които също е закононарушение.

Наред с тези ремонти, Наказателен кодекс планува и по-солени санкции и за бракониерство. Така отсега нататък всеки, който убие наедрял дивеч без нужното позволение го грози до 2 години затвор или пробация до 4 години и с санкция от 1000 до 5000 лв.. Прецезират се и наредбите, когато се лови дивеч отвън позволеното време и без билет. Занапред глобите от 6 месеца пробация и санкция до 300 лв. ще важат и когато вредите са над една минимална заплата. Криминализира се и съхранението, преместването, транспорта и укриването на нелегално погубен или уловен дивеч, е записано в претекстовете. Глобите ще са от 1000 до 5000 лв.. Същото ще важи когато даден човек откри болен, ранен или мъртъв дивеч и реши да го транспортира. При рецидив пък се оферират затвор до 5 години, санкция и взимане на разрешителното.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР