До 5 минути ще има всеки избирател, за да гласува

...
До 5 минути ще има всеки избирател, за да гласува
Коментари Харесай

До 5 минути на човек за гласуване с машина, след това устройството се изключва

До 5 минути ще има всеки гласоподавател, с цел да гласоподава с машина. Ако не е съумял за това време да се оправи, устройството ще се изключи. Това стана ясно на съвещанието на през вчерашния ден по време на разискването на методическите инструкции за частичния локален избор на 27 юни. Това обаче ще е годно и за парламентарните избори на 11 юли, защото машините, с които ще се гласоподава на двата вота, са от еднакъв модел, предава.

В случаите, в които гласоподавател стои повече от 2 минути пред машината, член на секционната комисия ще би трябвало да го попита дали има усложнения и да му даде инструкции по какъв начин да подаде електронния си избор. На 4 април на президента Румен Радев му лиши минута и половина, с цел да гласоподава с машина. Експерименти на ЦИК обаче демонстрираха приблизително време за избор с устройство към минута и 10 секунди.
 Още 1637 машини за гласоподаване купува ЦИК, само че посредством „ Информационно обслужване “ Още 1637 машини за гласоподаване купува ЦИК, само че посредством „ Информационно обслужване “
Решение за доставка на още 1637 машини за гласоподаване непосредствено от производителя „ Смартматик Интернешънъл холдинг Б.В “ (Нидерл...

За 11 юли електронната бюлетина ще е от 2 страници. Около 423 машини ще са нужни за секциите в чужбина, като по 2 устройства ще има в тези, в които са дали своят вот над 350 гласоподаватели. Всяка секция с машинно гласоподаване отвън страната ще разполага с по 5 смарткарти, или общо 2200. За вота в страната комисията разисква вид по 2 машини да има в секциите с над 450 гласоподаватели. Поне 3 години професионален опит пък би трябвало да имат специалисти на партии, обединения, организации с регистрирани наблюдаващи за вота, с цел да вземат участие в одитирането и узаконяването на машините за изборите. То още веднъж ще се извърши от Държавна организация “Електронно ръководство ” и институтите по стандартизация и по метрология по методология, направена от тях, както планува Изборният кодекс.

Изискването към външните специалисти, които ще имат право да следят процеса по узаконяване и одитиране на машините, е те да са висшисти със специалности в областта на информатиката и компютърните науки. Партиите, обединенията и организациите, записали наблюдаващи за вота, ще имат право на един представител, а Българска академия на науките - до двама, написа в решението на ЦИК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР